Medi ambient

Neteja de 55 hectàrees a la Selva per prevenir incendis

El Consell Comarcal és pioner a oferir el desbrossament a ajuntaments i particulars

Ja ha obert 1.500 expedients i se n’hi afegiran un miler més

El Consell Comarcal de la Selva ha netejat, al llarg del 2020, 55 hectàrees de bosc en diferents punts de la comarca per crear les franges perimetrals obligatòries per a la prevenció d’incendis. Segons informa l’agència ACN, a aquesta extensió s’hi sumen 50 hectàrees més de zones verdes. El president de l’ens comarcal, Salvador Balliu, remarca la importància de mantenir nets els voltants dels nuclis urbans i també d’urbanitzacions, ja que aquestes zones han de ser “segures”. “La gent ha de poder quedar-se a casa amb seguretat i no haver de ser evacuats”, assenyala.

Aquests treballs de desforestació s’han fet en urbanitzacions de Maçanet de la Selva, Santa Coloma de Farners, Vilobí d’Onyar i Anglès. De moment, ja hi ha tretze municipis que han delegat la gestió al Consell Comarcal. El Consell també ofereix la possibilitat de netejar les parcel·les interiors a particulars. Aquests també han de complir la normativa de prevenció d’incendis i el Consell de la Selva actualment ja s’encarrega de 600 terrenys d’aquest tipus. En paral·lel, controla 8.000 parcel·les boscoses. En alguns casos, no s’hi havia fet cap manteniment i són “veritables boscos” dins les urbanitzacions, amb el perill que això comporta. En aquest sentit, el Consell ja ha obert 1.500 expedients administratius i es preveu que se n’obrin 1.000 més arran de les inspeccions d’aquest 2020.

Un servei en marxa des del 2018

El Consell Comarcal de la Selva va ser de les primeres administracions a oferir el desbrossament de terrenys públics i privats. Concretament, va ser el 2018 i el servei va arrencar amb vuit municipis. Ara ja són tretze. De cara al 2021 es preveu que s’hi afegeixin entre 30 i 40 hectàrees més de franges d’urbanitzacions de Sils i Massanes.

La llei estableix que hi ha d’haver sis metres entre cada arbre i les copes no es poden tocar. A més, les franges han de tenir 25 metres. També cal aclarir la massa forestal de zones verdes i parcel·les interiors perquè el foc s’expandeix per les capçades i no per la superfície. D’aquesta manera, es crea un fre natural per a les flames i s’evita que acabin afectant les cases més pròximes al bosc.

Pel conseller comarcal de Prevenció d’Incendis Forestals, Francisco Pastor, aquest servei que ofereixen és un gran exemple de cogovernança entre administracions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona