Medi ambient

JAPÓ

Emotiva commemoració dels deu anys de la catàstrofe de Fukushima

Japó va commemorar ahir el desè aniversari del terratrèmol i posterior tsunami que van causar l’incendi de la central nuclear de Fukushima, el més greu de tota la història en l’ús civil d’aquesta indústria després del de Txernòbil. La catàstrofe va causar més de 18.000 morts i uns 140.000 desplaçats de la zona més directament afectada, situada al nord-est del país, 36.000 de les quals encara no han pogut tornar a casa perquè la descontaminació del territori està en marxa i durarà dècades. L’economia del districte de Fukushima s’ha recuperat parcialment des del 2017, però el govern japonès va fer ahir una crida als països –entre els quals els de la UE– que mantenen restriccions a la importació de productes perquè les aixequin.

El trauma emocional perviu i ahir justament a les 14.46 h –l’hora exacta en la qual es va desencadenar el pitjor terratrèmol registrat mai a tot l’arxipèlag, de 9 graus a l’escala de Richter– a tot el país es va guardar un minut de silenci per les víctimes. En una cerimònia institucional, amb presència dels emperadors, el govern i una vintena de familiars de víctimes, el primer ministre japonès, Yoshihide Suga, va assegurar que el país “té l’obligació d’aplicar les lliçons acumulades d’aquest terratrèmol i els conseqüents desastres” per compartir-les amb la resta del món.

En representació de les víctimes, Makoto Saito, veïna de la ciutat de Minamisoma evacuada pel desastre nuclear, en el qual va morir el seu fill de cinc anys, va confessar que encara estan “desbordats per la tristesa” i pel dolor i hi va afegir, adreçant-se al govern: “M’agradaria demanar-los a tots que tinguin en ment que un cop una planta nuclear està fora de control es torna ingovernable per als humans.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona