Medi ambient

Sant Cugat posa fre als vehicles contaminants

Al maig posarà en marxa la primera zona de baixes emissions d’àmbit local

Ripollet i Sant Joan Despí també en tindran

Sant Cugat del Vallès es convertirà al maig en el primer municipi de l’entorn de Barcelona que tindrà una zona de baixes emissions (ZBE) de les mateixes característiques que la que ja funciona a l’interior de les rondes. La ZBE de Sant Cugat comprèn una àrea de 4 km² del municipi i està delimitada per la carretera de Vallvidrera, la ronda Nord, l’avinguda de Roquetes, el carrer de Sant Crist Llaceres i el passeig de Valldoreix. Dintre d’aquest espai, tal com passa a la ZBE Rondes, de dilluns a divendres de 7 del matí a 8 del vespre no podran circular els vehicles que no tinguin el distintiu ambiental de la DGT. De tota manera, el règim sancionador no s’activarà fins a l’1 de novembre, ja que es dona un marge de 6 mesos que servirà per informar i conscienciar la ciutadania de la nova normativa. Les furgonetes, els camions i autobusos tindran una moratòria d’un any i aquells que no compleixin la normativa no seran sancionats fins a l’1 de maig del 2021. L’import de les multes, que s’imposaran als infractors detectats a través de càmeres lectors de matrícules, se situarà entre els 100 i els 500 euros segons si la infracció es considera lleu, greu o molt greu. L’Ajuntament del municipi calcula que un 7% dels vehicles censats a la ciutat no té etiqueta ambiental i a aquests s’han de sumar els d’altres municipis que també circulen per aquesta zona.

L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha atorgat a l’Ajuntament de Sant Cugat una subvenció de 100.000 euros per impulsar la creació de la ZBE i s’invertiran en la senyalització i l’adaptació de les càmeres actuals per poder llegir matrícules i sancionar els infractors. Els diners recaptats en concepte de multa es destinaran a polítiques vinculades a la millora de la qualitat ambiental. Els ajuntaments de Sant Joan Despí i Ripollet també rebran aquest any una subvenció de l’AMB que els permetrà implantar zones de baixes emissions que encara no tenen data d’entrada en funcionament.

LA DATA

01.11.21
motos i cotxes
sense etiqueta ambiental que circulin per l’interior de la ZBE de Sant Cugat seran sancionats.

Registre únic de cotxes sense distintiu ambiental

Els vehicles que no disposin de distintiu ambiental de la DGT i vulguin sol·licitar les exempcions i autoritzacions, permanents o diàries, per accedir i circular per l’interior de la ZBE de Sant Cugat s’hauran d’inscriure al registre metropolità de vehicles creat per l’AMB coincidint amb la posada en marxa de la ZBE Rondes, que servirà també a partir d’ara per a la resta de zones de baixes emissions que es creïn a l’àrea de Barcelona. Actualment ja hi ha més de 57.000 sol·licituds registrades. Cada vehicle sense distintiu ambiental té dret a fins a 10 autoritzacions diàries a l’any per poder entrar a la ZBE. També s’han de registrar per poder circular sense ser multats els vehicles amb matrícula estrangera que compleixen els requisits ambientals i els dedicats al transport de persones amb mobilitat reduïda o amb malalties, entre altres exempcions. A la ZBE Rondes el volum de vehicles que circulaven el mes passat sense etiqueta ambiental s’havia reduït a la meitat respecte a la xifra registrada els primers mesos del 2020. A hores d’ara representen al voltant del 4% i fonts de l’AMB indiquen que quan s’acabin les moratòries pendents poden arriba a ser menys de l’1% del total.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona