Medi ambient

Portbou vol catalogar el conjunt dels plàtans del poble per protegir-los

Es calcula que n’hi ha més de 200 i són un tret diferencial del paisatge del municipi

L’Ajuntament demanarà el segell de bé cultural d’interès local

“Els plàtans de Portbou són un tret diferencial del nostre municipi; tenen un valor. Els hem de protegir i posarem fil a l’agulla per catalogar el conjunt d’aquests arbres”, diu l’alcalde, Xavier Barranco.

L’Ajuntament iniciarà una tramitació per atorgar-los el segell de bé cultural d’interès local (BCIL). Segons l’últim recompte municipal, es calcula que n’hi ha més de 200 a Portbou, i alguns són tan vells que es podrien remuntar a les dècades d’expansió del municipi, a finals del segle XIX, quan arriba el ferrocarril i es crea l’estació internacional.

Influència del país veí

El nombre important d’arbres d’aquesta espècie a Portbou se sol atribuir a la proximitat a la frontera i la influència del país veí, on els plàtans són molt freqüents en places i espais públics. Barranco defensa que, a banda de la Devesa de Girona, no hi ha gaires municipis gironins que tinguin aquesta concentració de plàtans. La Rambla, la baixada de l’Estació, el carrer Marès i l’entorn de Quadres Torroella són algunes de les moltes vies i espais del municipi on se’n poden veure.

“Són molt útils, per l’ombra que proporcionen, tot i que porten molta feina”, assenyala l’alcalde. És precisament coincidint amb les tasques que s’estan fent actualment de poda, manteniment i replantació d’alguns exemplars malalts d’aquests arbres que l’Ajuntament ha acordat fer el pas per catalogar-los.

S’elaborarà un dossier amb l’argumentari i les referències gràfiques i històriques que hauran de justificar l’obtenció del segell de BCIL, i la iniciativa es vehicularà a través del Consell Comarcal.

Exemplars destacats

Anteriorment, l’Ajuntament del municipi ja havia iniciat la tramitació per catalogar alguns arbres com a arbres monumentals. No hi van ser a temps amb el pi dels jardins de la Casa Herrero, atès que el temporal Glòria el va tombar definitivament.

També hi ha algun plàtan concret, més antic i més gran, que podria aspirar a la categoria d’arbre monumental, però l’alcalde defensa que el més adient ara és catalogar el conjunt dels plàtans. “La imatge de Portbou és impensable sense aquests plàtans; els hem de cuidar”, assegura.

LA FRASE

La imatge del poble de Portbou és impensable sense aquests plàtans; els hem de cuidar
Xavier Barranco
alcalde de portbou


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona