Medi ambient

Calen una incubadora d’ous de sèpia davant l’Estartit

L’objectiu és afavorir la reproducció de sèpies i calamars, recuperant-ne les poblacions

S’han instal·lat també sepieres en un cap de 500 metres sobre un fons de sorra a 8 metres de fondària

Els pescadors artesanals de la confraria de l’Estartit han instal·lat la primera incubadora per afavorir la reproducció de sèpies i calamars. Aquesta s’ha fondejat amb 10.000 ous de sèpia recuperats de les xarxes i que faran eclosió en uns dos mesos. L’actuació s’emmarca dins del projecte Sèpia, iniciat el 2016 a l’Escala amb l’objectiu d’afavorir la reproducció d’aquests cefalòpodes. A més, també s’ha instal·lat sepieres en un cap de 500 metres amb 50 branques lligades, sobre un fons de sorra a 8 metres de fondària.

La novetat, però, és haver calat la primera incubadora amb uns 10.000 ous de sèpia, que prèviament havien recuperat de les arts de pesca i portat a port per evitar-ne la mort i que es preveu que neixin en 50 dies. S’espera que aviat els pescadors puguin comercialitzar aquest producte d’altíssima qualitat, pescat amb sistemes responsables i que promouen una millora ambiental del nostre medi marí. El mes de juny es tornaran a instal·lar sepieres visitables pels banyistes dins de la zona abalisada de bany, a uns 2 o 3 metres de fondària. I els responsables del projecte Sèpia també duran a terme activitats divulgatives per conscienciar.

L’any 2018, es va crear el comitè de cogestió del pla de gestió de la sèpia a les badies de Pals i Roses. Es tracta del primer comitè d’aquestes característiques creat sota l’empara del decret sobre el model de governança de la pesca professional, recentment aprovat pel govern i que ha estat promogut pels pescadors de les confraries de l’Escala, l’Estartit i Roses, una idea que va ser recollida per la direcció general de Pesca i Afers Marítims del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació per instaurar el referent del que seran els nous plans de gestió pesquera a Catalunya.

La sèpia és una espècie de mol·lusc cefalòpode de rellevància i importància socioeconòmica per a la pesca artesanal de la zona. El sector pesquer va exposar la necessitat de disposar d’un pla de gestió específic per regular i preservar la sèpia dins les aigües marítimes compreses entre el cap de Begur i l’illa de Maça d’Oros, que inclou les badies de Pals i Roses. Aquesta acció s’emmarca dins el projecte Sèpia a les aigües de la badia de Pals, davant de l’Estartit, amb el suport de l’Ajuntament de Torroella de Montgrí i del parc natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter.

LA XIFRA

10.000
ous de sèpia
s’han posat a la incubadora, després de ser prèviament recuperats d’arts de pesca.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona