Medi ambient

La zona volcànica de la Garrotxa, sota vigilància

L’institut geogràfic estatal hi ha instal·lat la segona estació sísmica de l’Estat i s’integra a la xarxa de vigilància d’aquest risc i del volcànic

Serà també un suport important per a la recerca

No és com a les illes Canàries ni Islàndia, però la zona volcànica de la Garrotxa és una zona activa. No és motiu de preocupació, perquè els vulcanòlegs estableixen el risc en funció dels episodis històrics i l’últim a la zona es va produir fa més de 8.000 anys. De fet, qualsevol zona que ha tingut activitat volcànica dins de l’holocè, és a dir, fa 10.000 anys, és una zona activa. A més, en el cas garrotxí, hi ha episodis datats de fa 700.000 anys i se suposa que n’hi ha d’anteriors.

La zona volcànica de la Garrotxa, doncs, és una zona volcànica activa i cal vigilar-la. Per això, l’institut geogràfic estatal ha instal·lat una estació sísmica a la zona de Can Jordà, la seu central del Parc Natural de la Garrotxa, amb l’objectiu de monitorar l’activitat sísmica i volcànica. La directora del servei de vigilància volcànica d’aquest institut, Carmen López, ha explicat que és la segona estació multiparamètrica de l’Estat –la primera està situada a les illes Canàries– d’una xarxa que s’anirà estenent per altres punts. Està equipada per monitorar les deformacions de la superfície terrestre i els moviments microsísmics. Són, segons ella, dos dels principals paràmetres per determinar el risc d’activitat sísmica.

López ha detallat que, a l’estació, hi ha un sensor de banda ampla, instal·lat al fons d’un sondeig a 15 metres de profunditat, que detecta els moviments interns quasi imperceptibles de l’interior de la Terra i, a la superfície, té sensors per captar les deformacions de l’escorça. A més, ha remarcat que les dades que genera l’estació es monitoren –es poden visualitzar a l’entrada de Can Jordà– i s’integren en diverses xarxes, com la de l’Institut Cartogràfic de Catalunya.

LA XIFRA

90.000
euros
ha invertit l’institut geogràfic estatal en la instal·lació de l’estació sísmica a Can Jordà.

Reforçar l’activitat científica

Carmen López ha afirmat que l’estació consolidarà l’activitat científica generada pel parc natural i contribuirà a la docent. El director del parc, Xavier Puig, ha indicat que generar dades i coneixement és un dels eixos de l’estratègia del medi natural i biodiversitat de Catalunya. El delegat del govern espanyol a Girona, Albert Bramon, ha destacat el treball en xarxa que han fet totes les administracions i l’alcalde de Santa Pau, Pep Companys, la importància de dur tecnologia al territori.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona