Medi ambient

Extingit del tot l’incendi de la Conca de Barberà i l’Anoia

El foc es va iniciar fa prop d’un mes i ha afectat una superfície de 1.657 hectàrees

En els darrers dies s’ha mantingut la vigilància per l’alt risc d’incendi

Els Bombers han donat per extingit un minut abans de les set de la tarda d’aquest dijous l’incendi forestal que es va iniciar el passat 24 de juliol al municipi de Santa Coloma de Queralt (Conca de Barberà), segons ha informat el cos d’emergències en un comunicat.

Durant les gairebé quatre setmanes que han calgut per apagar del tot aquest gran incendi hi han treballat fins a 632 dotacions dels Bombers. Els efectius ha treballat al llarg de tot aquest temps sobre el terreny per controlar desenes de revifalles. En els darrers dies aquestes s’han vist afavorides per les altes temperatures, motiu pel qual es va decidir mantenir-hi vigilància contínua fins que es donés per acabat l’episodi de risc per part dels Equips de Prevenció Activa Forestal (EPAF) i els bombers voluntaris de Santa Coloma.

El perímetre cremat de l’incendi més gran d’aquest any a Catalunya té una longitud de 40 km, abasta 1.657 hectàrees de superfície i afecta 6 municipis de la Conca de Barberà i l’Anoia: Bellprat, Sant Martí de Tous, Santa Maria de Miralles, Les Piles, Santa Coloma de Queralt i Pontils.

El foc es va declarar a les 15.18 hores del passat 24 de juliol en un sembrat als marges de la carretera C-241d i es va propagar a gran velocitat per la massa forestal. Les dificultats per extingir l’incendi han estat presents des del primer moment. Quan es va iniciar el foc, els Bombers van haver de simultaniejar les feines amb l’incendi de Ventalló (Alt Empordà), també actiu en aquelles dates.

Aquest incendi també ha estat l’escenari del pirocúmul de caràcter convectiu més gran documentat fins ara a Catalunya. El vespre del 25 de juliol, després d’una revifalla del cap de l’incendi, es va formar una gran columna de fum que, en baixar la intensitat del foc, va desplomar-se sobre l’entorn. Això va generar més focus secundaris i va augmentar la superfície cremada en 400 hectàrees en només tres hores. A més, mentre la columna de fum col·lapsava es van haver de retirar els efectius d’extinció per tal de garantir-ne la seguretat.

Per combatre el foc es va fer una crida als pagesos perquè llauressin els camps de cereals i limitar així la capacitat de propagació del foc.

L’incendi va obligar a desallotjar més d’un centenar de persones durant un parell de dies. El 27 de juliol els evacuats van poder tornar a les seves cases i el mateix dia es va donar el foc per estabilitzat i, unes hores més tard, per controlat.

A més dels Bombers de la Generalitat, en els treballs d’extinció hi han participat voluntaris de les ADF, les Brigades de Reforç en Incendis Forestals (BRIF) del Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic (MITECO), la Unitat Militar d’Emergències (UME). En el dispositiu desplegat arran de l’incendi van formar part també Mossos d’Esquadra, Agents Rurals, Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), Protecció Civil, Creu Roja i voluntaris.

Els Agents Rurals investiguen les causes del sinistre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona