Medi ambient

medi ambient

Pagesos i ecologistes de Lleida polemitzen pel preu de l'aigua al canal d'Urgell

L'associació Lleida Ambiental reclama un cànon per poder garantir el cabal mínim dels rius

Unió de Pagesos l'acusa de posar en risc l'activitat agrària

L'associació ecologista Lleida Ambiental (formada pel grup ecologista Ipcena, l'Ateneu Popular de Ponent, el Centre Excursionista de Lleida i la Plataforma Protegim l'Horta de Lleida, entre altres) ha obert la caixa dels trons: proposa un cànon que penalitzi les indústries que facin un consum elevat d'aigua, com ara per al regadiu i el funcionament de centrals hidroelèctriques. Aquests diners, segons Lleida Ambiental, haurien de destinar-se al manteniment del cabal ecològic dels rius de les conques internes de Catalunya, és a dir, els del sistema Ter-Llobregat.

Els regadius i les centrals es concentren majoritàriament a les conques de l'Ebre i el Segre, on hi ha més cabal i capacitat d'emmagatzematge, de manera que el cànon seria una aportació solidària amb destinació als territoris amb més dèficit hídric, alhora que els regants de l'Ebre i el Segre podrien mantenir l'activitat.

Les associacions han fet la petició de manera formal, com a al·legacions al pla de gestió de les conques internes que tramita l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA). Per als regadius, proposen un cànon de 0,12 euros/m³, en cas de no deixar el 30% del cabal mitjà anual del riu, i de 0,5 euros/m³ si assoleixen aquesta quantitat. A més, demanen als regants del canal d'Urgell que paguin l'aigua al mateix preu que la pagaran els del Segarra-Garrigues, als quals costa actualment 0,4 euros/m³.

Aquesta última proposta és la que més ha indignat les organitzacions agràries. Unió de Pagesos hi ha replicat que aquesta equiparació de preus suposaria triplicar el preu de l'aigua per als regants del canal d'Urgell, i això faria inviable bona part de les explotacions actuals, tallaria les ales al desenvolupament de l'agroindústria a les terres de Lleida i provocaria més atur. Segons la Unió de Pagesos, la proposta de Lleida Ambiental pretén “provocar i buscar un enfrontament” amb el sector agrari i el territori.

L'associació Lleida Ambiental va néixer l'any passat amb el propòsit de defensar el cabal mínim del Segre, molt minso al pas per Lleida, i en general, el bon estat dels rius de ponent. En la proposta també inclouen que es descarti qualsevol transvasament del Segre cap a les conques internes.

Segons la UP, però, la posada en pràctica de la proposta dels ecologistes faria tancar explotacions i, amb els excedents hídrics que aquest tancament generaria, es donaria mastegat al govern un futur transvasament.

LA FRASE

Aquests cànons han de servir per a la recuperació dels costos ambientals i en favor del mateix recurs
Joan Vàzquez.
ipcena

LA XIFRA

0,12
és el preu del metre cúbic
d'aigua al canal d'Urgell, si s'apliqués el cànon, segons la UP. Això en triplicaria el preu.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona