Medi ambient

medi ambient

l'activitat a la plataforma de repsol

Una fallada a la ‘Casablanca' fa vessar fins a 180 m³ de cru

El vessament, que afecta 19 km² davant del Delta, avançava ahir cap a la costa i no es preveu controlar-lo fins demà

L'incident fa activar el pla per contaminació marítima i esquitxa el debat pel futur de les extraccions

Un altre episodi de vessament contaminant al litoral. Una taca de fuel que afecta en diversa mesura uns 19 quilòmetres quadrats de mar, provocada per una avaria en el sistema de bombatge del petroli que la plataforma Casablanca de Repsol envia a la refineria de Tarragona, s'apropava ahir lentament a la costa de l'Ebre, malgrat el gran desplegament per contenir-la. El front més amenaçador del vessament s'hauria situat a la tarda a menys de la meitat de la distància (uns 54 quilòmetres) que separa la plataforma de la costa de Sant Carles de la Ràpita, tot i que les previsions de Capitania Marítima, formulades a través de la Subdelegació del Govern espanyol, és que avui el vent de mestral freni el seu avenç i afavoreixi els treballs de recollida i dissolució.

El cas és que tan sols una setmana després que Repsol fes revifar el debat sobre el futur de la seva activitat a la plataforma d'extracció Casablanca, amb l'anunci que a l'estiu hi preveu tenir en explotació els dos nous jaciments, una avaria va provocar “la matinada” d'ahir dimecres, segons Repsol, un vessament de cru al mar, la qual cosa va obligar a activar cap al migdia (“a les 12.30h”, segons la Subdelegació) el pla estatal de contingències per contaminació marítima accidental, si bé a primera hora del matí Capitania Marítima ja hauria desplegat tots els mitjans al seu abast. De fet, tant Repsol com l'administració estatal van subratllar durant la jornada que l'empresa va comunicar l'accident de manera “immediata”, a diferència del que va passar la primavera del 2009 durant les prospeccions als nous pous a càrrec d'un vaixell nord-americà subcontractat pel gegant petrolier. Aleshores s'haurien vessat uns 130.000 litres, i ara el resultat quantitatiu encara podria ser pitjor: la fuita hauria abocat al mar entre 120 i 180 m³ de cru (entre 120.000 i 180.000 litres), segons els càlculs fets ahir al vespre per Capitania Marítima.

Celeritat

La diferència en positiu és que l'avís hauria facilitat la mobilització de recursos en les tasques de control i neteja, en què van prendre part diverses embarcacions –inclòs el polivalent remolcador Clara Campoamor– i un helicòpter de Salvament Marítim, a més d'embarcacions de l'Autoritat Portuària de Tarragona, la Guàrdia Civil o Repsol mateix. En total, hi treballen una dotzena d'unitats, però la previsió és que el producte vessat no podrà ser recollit o minimitzat –el que no es pot agafar es bat per diluir-lo a l'aigua– fins demà divendres, en el millor dels casos avui a la nit.

Repsol, per la seva banda, va anunciar ahir que ha obert un expedient intern per esbrinar les causes de l'incident, i la subdelegada del govern estatal a Tarragona, Teresa Pallarès, es va centrar a l'hora de les valoracions en les previsions meteorològiques positives i en el fet que, tot i l'abast “important” de la taca, ahir al vespre es mantenia estable. “Treballarem tota la nit i no es preveu que arribi a la costa, tot i que tothom ja està mobilitzat per si de cas hi arribés”, va dir.

LA FRASE

No és agradable, però s'ha actuat molt ràpidament i en col·laboració amb l'empresa
Teresa Pallarès
subdelegada del govern estatal


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.