Medi ambient

Llançà i l'Estartit pendents d'obres dos anys després del temporal

En el primer cas, falta fer un dic i refer la llotja de pescadors i està pendent el passeig del Molinet de l'Estartit

Es treballa a Blanes en fer un nou dic d'abric

Els municipis de la Costa Brava han recuperat gairebé del tot la imatge que tenien abans del temporal de llevant del Sant Esteve de l'any 2008. Dos anys després d'aquella tempesta que va destrossar bona part del litoral, només queda per refer el port de Llançà i la llotja de pescadors, a l'espera que es tiri endavant la inversió per construir el nou dic de recer, que ha d'evitar les afectacions que va tenir aquella ventada. També esperen inversions a l'Estartit, a Torroella de Montgrí, per al passeig del Molinet. A part, hi ha hagut projectes que hi havia pendents a la Costa Brava que s'han accelerat o s'estan accelerant arran d'aquell temporal. És el cas de Blanes, on s'està fent el dic d'abric del port, i també de Roses, on s'ampliarà el passeig marítim per eliminar la platja de la Punta.

L'Escala

Va ser el punt més afectat pel temporal de Sant Esteve, que va destrossar el passeig marítim, que s'ha hagut de refer gairebé de dalt a baix. En concret, es van ensorrar més de cent metres del passeig i la resta s'ha aprofitat per arreglar-lo, ja que era un projecte que estava pendent a l'Escala. De fet, mesos abans que s'esfondrés, l'alcalde, Estanis Puig, havia alertat de la necessitat de remodelar la infraestructura. De la reforma, se'n va fer càrrec Costes de l'Estat i va costar quatre milions d'euros, una de les inversions més elevades que es va haver de fer. A part, Ports de la Generalitat va reposar també l'escullera del dic de recer i l'espigó de la Clota.

Cadaqués

L'afectació més important d'aquest punt de l'Alt Empordà va ser a les Ribes, on es va produir un gran esvoranc en què va quedar atrapat un camió de bombers. Aquesta esquerda es va arreglar de seguida, però la situació va accelerar la inversió per fer una reforma integral de les Ribes. Les obres es van acabar abans de l'estiu i van costar 2,3 milions.

Calonge

El passeig de Sant Antoni va ser la part mes afectada al municipi, bàsicament amb danys en mobiliari urbà i enjardinament. Es van haver de reparar els tres espigons i es va reposar la sorra de la platja que es va endur el temporal.

Blanes

Segons Ports de la Generalitat, les obres d'urgència es van basar en la reconstrucció del moll pesquer, però aquell temporal va fer accelerar la tramitació del projecte d'ampliació del port. El mes de març es va iniciar l'ampliació del port pesquer amb unes obres que tenen un termini d'execució de vint-i-tres mesos i suposaran una inversió de 22,7 milions d'euros. Ara s'està fent el dic d'abric exterior i després s'haurà de perllongar el contradic. També va quedar afectat el passeig de s'Abanell.

Platja d'Aro

Només la inversió de l'Ajuntament va arribar als 218.000 euros per desperfectes en l'enllumenat, el mobiliari urbà i les platges. A aquest import s'han de sumar 184.275 euros de subvencions i compensacions d'assegurances. A més, la Direcció General de Costes de la Generalitat va aportar la pavimentació per arreglar els esglaons que donen accés a la platja des del passeig marítim de la Platja Gran. A Platja d'Aro, a més, hi va haver molts danys en restaurants i comerços.

Llançà

Llançà és un dels llocs on les obres de reforma dels danys causats pel temporal estan pendents. La llevantada va destruir la llotja de pescadors, que està tancada des de llavors i els pescadors fan la subhasta del peix en un mòdul prefabricat. Està així perquè primer s'ha de fer el dic exterior nou. Es preveu que les obres es reprenguin –ja s'hi havien fet feines prèvies– a començaments de l'any vinent. L'objectiu és que estiguin acabades abans de l'estiu del 2011. Suposaran una inversió de quatre milions.

L'Estartit

El passeig del Molinet està pendent de remodelació, encara que l'Ajuntament de Torroella a l'estiu va condicionar-lo perquè s'hi pogués transitar novament. Tot i això, la remodelació del passeig del Molinet, que depèn de l'Estat espanyol, està pendent que es faci juntament amb la consolidació de la muntanya de l'Estartit, de la qual tot just ara s'ha redactat el projecte. Ara caldrà buscar el finançament. “Tot està pendent; no avança”, ha dit l'alcalde de Torroella, Josep Maria Rufí.

Roses

La platja de la Punta va ser una de les més afectades per aquell temporal –i per altres de posteriors–, la qual cosa ha provocat que l'Ajuntament hagi de destinar partides importants per tenir la platja a punt a l'estiu. Finalment, l'ajuntament ha decidit eliminar aquesta platja i allargar el passeig marítim fins al mar, creant una mena de plataforma que entri a l'aigua per crear un espai de bany d'accés adaptat. El concurs d'idees per acabar el passeig es publicarà en els pròxims dies.

Portbou

El port de Portbou es va veure molt afectat pel temporal de llevant, tot i que actualment està totalment arreglat. Les obres, que han costat 1,5 milions d'euros, es van acabar abans de l'estiu.

Tossa de Mar

El temporal va acabar de fer malbé la barana del passeig en el tram que va de Mar Gran a Mar Menuda. La barana ja estava molt deteriorada abans i, per això, l'Ajuntament va optar per no només demanar-ne la restauració, sinó fer un projecte més ambiciós que comportava fer tota la barana nova i a més el vial i els serveis. El cost d'aquest projecte era d'aproximadament 1,5 milions d'euros. Segons l'alcaldessa, Imma Colom, el Departament de Costes de l'Estat ja havia aprovat que s'havien de licitar les obres el gener del 2011. Confia que el projecte tiri endavant igualment, malgrat els canvis al govern de Rodríguez Zapatero, posteriors a l'acord entre l'Ajuntament i Costes.

40
milions d'euros
és com a mínim el que s'ha hagut d'invertir al litoral gironí per obres urgents.
2
anys han passat
del temporal de Sant Esteve del 2008, un dels pitjors que es recorden a la Costa Brava.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona