Medi ambient

ENERGIA

La paralització del concurs eòlic revifa la polèmica

Setze entitats de les Garrigues i el Segrià rebutgen la implantació “massiva” de parcs eòlics

La sentència del TSJC paralitzant l'adjudicació de zones de desenvolupament prioritari (ZDP) de parcs eòlics ha revifat el moviment contrari a noves implantacions a les Garrigues. Setze entitats de la comarca estricta i també de la històrica -que comprèn nou municipis del Segrià- han fet públic el seu rebuig a una “massificació objectiva d'aerogeneradors en el paisatge de la comarca”. Entre d'altres, la coordinadora inclou a Unió de Pagesos i CCOO de Lleida, Ipcena i l'Associació d'Empresaris Turístics de les Garrigues.

La coordinadora Les Garrigues per una Eòlica Sostenible argumenta que els 60 MW que els atorga la ZDP superen el llindar màxim establert per l'acord comarcal, que és de 450 MW, tenint en compte que ja n'hi ha 400 d'instal·lats. Aquesta potència suposa deu vegades la demanda de la comarca, segons ells. Respecte la sentència, la coordinadora reitera: “Ja vam manifestar que el tràmit d'audiència de 10 dies donat als ajuntaments no era el que corresponia a la naturalesa jurídica d'un decret, sinó un simple dret a rèplica amb valor simbòlic, però no real”. Així, entenen que tot el tràmit del concurs, ara en suspens pel tribunal, ha estat una “imposició al territori”. El TSJC ha rebutjat fa quinze dies el recurs contra la sentència presentat per la Generalitat. El govern estudia com sortir-se'n després del revés i si acudirà o no al Tribunal Suprem.

Recollida de signatures

El manifest de la coordinadora ha recollit ja 1.700 signatures, tot i que alguns dels ajuntaments -especialment els del Segrià- són favorables a la implantació de nous parcs.

La coordinadora demana la legalització de la “generació distribuïda”. És a dir, que qualsevol particular o empresa pugui instal·lar un sistema de generació elèctrica renovable pel propi subministrament i alhora estar connectat a la xarxa per vendre'n l'excés. “Això activaria el sector de les renovables més que les ZDP que ara es redueixen a les grans corporacions “.

El ple d'alcaldes de la Segarra reclama un nou concurs

La Segarra és la comarca amb una major implantacióde parcs eòlics previstos en l'adjudicació del concurs eòlic l'any passat, sense tenir en compte la potència ja instal·lada. Hi van dues zones de desenvolupament prioritari, compartides amb la Conca de Barberà i l'Anoia, que sumen 286 MW.

Després de la sentència judicial, el ple d'alcaldes -òrgan consultiu- del Consell Comarcal ha aprovat un manifest, amb l'abstenció de CiU, per fixar una posició comuna de tots els municipis respecte el desenvolupament de l'eòlica. El president del consell, Xavier Casoliva, ha mostrat el seu desacord amb “la manca de participació dels municipis en les bases del concurs” de l'anterior govern. Aprofitant la paralització del concurs, des de la Segarra se'n reclama un de nou “ben fet”. També han acordat “solidaritat entre els municipis segarrencs” per repartir-se els beneficis de la implantació dels parcs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona