Medi ambient

medi ambient

Salven una cabra catalana que es donava per extingida

Un pagès del Pallars Jussà conservava una quarantena d'exemplars de la raça autòctona del Montsec

L'organització Slow Food Terres de Lleida posa en marxa el projecte de recuperació

L'associació Slow Food Terres de Lleida ha localitzat a Sant Salvador de Toló (al municipi de Gavet de la Conca, al Pallars Jussà) un ramat de cabres d'una varietat que es considerava extingida des del 2005. Es tracta de la coneguda com a cabra catalana del Montsec, una raça autòctona que havia estat estesa de manera àmplia a les comarques de Lleida fins a mitjan segle XX.

La delegació a les Terres de Lleida de l'entitat internacional Slow Food (dedicada a la promoció de l'alimentació natural) ha adquirit 22 exemplars del ramat localitzat al Pallars Jussà i ha posat en marxa un programa de recuperació d'aquesta varietat autòctona. Aquesta iniciativa s'inscriu en el projecte Cultures Trobades de salvaguarda de la biodiversitat agrària i la cultura alimentària de Ponent.

El programa de recuperació de la cabra catalana del Montsec serà presentat oficialment aquest dissabte en unes jornades que se celebraran a Vilanova de Meià (la Noguera). La trobada tindrà la participació de Carlo Petrini, president de Slow Food Internacional, i inclourà una visita a les instal·lacions on hi ha el ramat de cabres. L a iniciativa té el suport econòmic de la fundació Biodiversidad, del Ministeri de Medi Rural i Medi Natural i Marí. D'altra banda, els organitzadors posaran en marxa una campanya d'adopcions amb l'objectiu de completar el pressupost del projecte.

Un ramat singular

El programa de recuperació es va posar en marxa quan l'associació Slow Food Terres de Lleida va descobrir que la família de Ton Pellisser, un ramader del Pallars Jussà, havia conservat un ramat d'unes 40 cabres del Montsec sense creuar-les amb altres espècies. A principis d'abril, membres de l'associació i el pastor que ara es farà càrrec d'aquests caps de bestiar es van desplaçar a Sant Salvador de Toló per iniciar el trasllat de les cabres a un estable situat a Vilanova de Meià.

Gerard Batalla, membre de Slow Food Terres de Lleida, ha explicat a ACN que “a partir d'ara comença una fase molt delicada'' per tal que els animals s'adaptin a les noves condicions de la granja, ja que fins ara havia estat una cabra bàsicament de pastura. Després de l'adaptació, està previst iniciar un procés de cria i selecció per tal de garantir la viabilitat d'aquesta raça en el futur. No obstant això, Batalla remarca que volen seleccionar sempre les millors cabres per estudiar quines són les propietats de la seva llet i també les seves aptituds de gestió forestal de la zona del Montsec. De fet, en aquesta serralada és on la varietat hauria quedat conservada, tot i que antigament era present des de la Val d'Aran fins a la Plana de Lleida i algunes comarques de Barcelona. L'existència de la cabra catalana del Montsec es coneix per tradició oral i escrita i per múltiples imatges –com ara la que es reprodueix en la foto–però no es té constància de cap prova d'ADN, motiu pel qual no s'ha pogut comprovar científicament la puresa genètica dels exemplars localitzats ara.

LA XIFRA

22
exemplars
de cabra catalana del Montsec han estat adquirits per Slow Food Terres de Lleida per iniciar el projecte.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona