Medi ambient

ENERGIA

La patronal reclama una “solució” que esquivi l'amenaça als parcs eòlics

Després de la sentència d'enderroc del parc eòlic del Tallat, Ipcena estudiarà denunciar també la resta dels ajuntaments que acullen aquest i el de Vilobí

La sentència del contenciós administratiu de Lleida que ordena l'enderroc de 25 dels 33 aerogeneradors del parc eòlic del Tallat, a cavall entre l'Urgell i la Conca de Barberà, ha encès l'alarma en el sector eòlic. El principal argument és que l'Ajuntament de Vallbona no disposava d'un pla general per poder atorgar la llicència d'obra, que es declara nul·la. El consistori hi presentarà recurs, però “sense gaires esperances”, segons reconeix l'alcalde, Ramon Bergadà. El fet és que altres parcs –sovint situats en municipis petits– tampoc disposen de pla general.

Jaume Morrón, gerent de la patronal Eoliccat, assegura: “Hi ha altres casos i si preval el criteri de la sala lleidatana i Ipcena continua presentant denúncies, caldrà trobar un mecanisme per posar tots els parcs al dia”. Eoliccat ja ha demanat una reunió d'urgència amb la Generalitat per trobar-hi “una solució global”. Ja es va intentar el 2009, quan el govern va modificar la llei d'Urbanisme per “esquivar que altres parcs siguin declarats il·legals”, segons Joan Vázquez, d'Ipcena, l'entitat promotora de la demanda del Tallat. En aquest cas, l'Ajuntament de Vallbona va atorgar la llicència, ara anul·lada, el 2006. El del Tallat (49,5 MW) està connectat amb el parc de la serra de Vilobí (40,5 MW), i formen un dels majors complexos eòlics de Catalunya. La tramitació es va fer separadament, perquè per parcs inferiors a 50 MW els permisos legals requerits són menors.

LA FRASE

L'enderroc suposaria tornar a ser un poble marginal. Tots els parcs catalans s'han tramitat igual
Ramon Bergadà
ALCALDE DE VALLBONA DE LES MONGES

LA FRASE

Els tràmits són fraudulents. Hi ha hagut connivència entre empresa, Ajuntament i govern
Joan Vázquez
SECRETARI GENERAL D'IPCENA

Acciona també recorrerà contra la sentència

Després de 7 anys de tramitar “tots els permisos legals necessaris” i una inversió de 50 milions, Acciona recorrerà contra la sentència. L'empresa, que té 5 parcs més a Catalunya, remarca que “es va inaugurar amb totes les autoritats”, però no ha volgut entrar a comentar la sentència. Fins que no hi hagi resolució judicial, “el parc continuarà funcionant amb normalitat”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona