Medi ambient

MEDI AMBIENT

Redueixen els macròfits del riu Ebre amb una crescuda controlada

Endesa va desembassar ahir les centrals de Mequinensa, Riba-roja d'Ebre i Flix amb finalitats ambientals

L'Idece reclama més aportacions d'aigua

La companyia Endesa va realitzar durant la jornada d'ahir un desembassament controlat de les centrals de Mequinensa, Riba-roja d'Ebre i Flix amb finalitats ambientals. És una mesura que s'adopta dues vegades a l'any, una a la primavera i l'altra a la tardor, d'acord amb la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE), i durant la qual es va incrementant el cabal habitual, un increment que ahir va arribar fins els 1.450 metres cúbics per segon a Flix, al migdia, mentre que a la nit el cabal de l'Ebre tornava a ser inferior als 200 metres cúbics per segon.

La força de l'aigua va arrossegar part dels macròfits que s'acumulen aquesta temporada al riu, sobretot als marges fluvials. “Si durant la primavera baixés més aigua pel riu s'evitaria la proliferació dels macròfits”, ha explicat el director de l'Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l'Ebre (Idece), Jordi Borràs, que reivindica la necessitat de dur a terme més desembassaments controlats. El cabal mitjà de l'Ebre la darrera setmana ha estat de 235 metres cúbics per segon, segons les dades de la CHE. “Hem tingut una primavera amb un cabal molt escàs, unes temperatures elevades i si a això li sumem que l'aigua de l'Ebre és cada vegada més clara tenim tots els elements necessaris perquè els macròfits creixen”, ha assenyalat Borràs.

Amb tot, el director de l'Idece sosté que la via navegable ha estat en condicions òptimes des que es va iniciar la temporada de navegació el passat mes d'abril. “El problema són les algues que s'acumulen a la vora del riu, en punts com Tortosa, Benifallet o Miravet”, ha manifestat Borràs. En aquest sentit, l'empresa que s'encarrega de la navegabilitat (Servidel) ha adquirit dues embarcacions petites per poder-se acostar més a les façanes fluvials i segar els macròfits. Fa poc més d'una setmana va netejar la façana fluvial de Tortosa i ahir netejava l'entorn de Móra d'Ebre. “Els macròfits creixen molt ràpid, així que en pocs dies caldrà tornar a segar la zona de Tortosa”, ha dit.

LA XIFRA

1.450
metres cúbics per segon
és el cabal màxim que va assolir el riu Ebre ahir al migdia a Flix

Menys mosca negra

La reducció dels macròfits també ajuda a eliminar les larves de mosca negra. Així, els tècnics del Consorci de Serveis Agroambientals del Baix Ebre i Montsià (Code) faran entre dimecres i dijous prospeccions al riu per avaluar la densitat de larves de mosca negra. De moment, ja s'han fet dos tractaments amb el producte biològic BTI per combatre la mosca negra i és possible que la setmana que ve es faci el tercer tractament de la temporada. “Enguany hi ha menys mosca negra adulta i l'eficàcia del tractament contra les larves sempre és del 90%”, ha dit el director del Code, Raül Escosa. De tota manera, el tècnic del Code insisteix en la necessitat de dur a terme més crescudes controlades del riu per combatre la plaga. Escosa ha assenyalat que la buidada és massa curta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona