Medi ambient

vallirana

L'exalcalde, exculpat de l'abocament d'aigües fecals

El tribunal considera provat que Josep Alemany no tenia voluntat de cometre el delicte i que va actuar per posar-hi remei

La sentència assenyala que el vessament sí que va afectar l'ecosistema

Els abocaments d'aigües fecals es van produir, però l'exalcalde de Vallirana no en va tenir la culpa, ja que ha quedat demostrat, segons dicta la sentència, que Josep Alemany va actuar per posar-hi remei i, per tant, això exclou que hi hagués voluntat per cometre aquest delicte. El fiscal havia demanat per a l'acusat la pena de tres anys de presó, tres anys d'inhabilitació i una multa de 60 euros diaris durant vint mesos. Aquesta sentència és la primera que es fa pública d'una sèrie de procediments oberts pel fiscal contra diversos alcaldes pel mateix delicte d'abocament d'aigües fecals sense depurar al medi natural. Alemany va expressar ahir la seva satisfacció per haver-se alliberat de la querella, alhora que considera que el resultat “dóna confiança a altres companys alcaldes i regidors imputats pels mateixos càrrecs”.

Alemany va accedir a l'alcaldia de Vallirana el 1987, quan no existien estacions depuradores per tractar les aigües fecals. El 1993 l'Ajuntament va aprovar un projecte d'urbanització que incloïa el tractament de les aigües que no es va arribar a portar terme. El 2001, l'exalcalde va aconseguir que l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) de la Generalitat inclogués la construcció d'una depuradora en el pla de sanejament del 2002. Acord que es va datar més tard, el 2005, i després, el 2008. A finals del 2008, davant el retard a aplicar el pla de sanejament, l'ACA va optar per autoritzar els abocaments conjuntament amb l'aprovació d'un projecte d'obres de les depuradores. La querella per part del fiscal de Medi Ambient es va iniciar el 2007, el judici oral va tenir lloc els dies 21 i 22 de juny d'aquest any.

LA FRASE

La sentència clarifica les competències en aquest tema i dóna confiança a altres acusats
Josep Alemany Rigol
Exalcalde de vallirana, baix llobregat

Alcaldes i regidors a judici per abocaments

Alcaldes i regidors del Maresme, Osona, el Baix Llobregat, el Vallès Occidental, l'Alt Penedès, el Garraf i l'Anoia van haver de declarar el 2010 i ho faran el 2011 a causa de les denúncies presentades des de la fiscalia d'Urbanisme i Medi Ambient. En tots els casos, els abocaments s'han produït en urbanitzacions on l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) no ha construït les depuradores pertinents i els ajuntaments no han construït el clavegueram.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona