Medi ambient

urgell / conca de barberà

Pla per legalitzar el parc eòlic del Tallat, després de l'ordre judicial d'enderroc

La central de Vallbona de les Monges funciona des del 2007 amb tots els permisos

Promotor i govern volen blindar la instal·lació i van recórrer contra la resolució

Energies Eòliques de Catalunya, empresa filial d'Acciona i promotora del parc eòlic del Tallat, ha presentat un pla especial urbanístic, ja aprovat inicialment, per legalitzar el complex de 33 generadors.

Una resolució del jutjat contenciós administratiu de Lleida del passat mes de maig va donar la raó a entitats ecologistes i, seguint la doctrina del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), va ordenar l'enderroc dels 25 molins que hi ha al terme de Vallbona de les Monges (Urgell).

La raó era que no estava avalat per un pla urbanístic que reservés aquest sòl rústic per a una instal·lació d'aquest tipus.

Tot i això, el parc del Tallat disposa, des de la seva posada en marxa, el 2007, de tots els permisos municipals i de les autoritzacions de les comissions d'Urbanisme de Lleida i Tarragona, perquè abraça l'Urgell i també els pobles de Passanant i Belltall, a la Conca de Barberà.

El nou pla especial pretén blindar el parc eòlic i està acompanyat dels recursos que tant el promotor com el govern van presentar a la resolució judicial. Per si no n'hi hagués prou, el següent pas serà la incorporació d'aquest pla especial al POUM de Vallbona de les Monges.

El parc eòlic de la serra del Tallat va suposar una inversió superior als 100 milions d'euros, i els 33 molins generen 49,5 MW, que estan connectats amb un segon parc, el del Vilobí (Garrigues), de 40,5 MW.

Aquest entrebanc legal s'afegeix al que afecta tota la planificació de parcs eòlics de Catalunya i que una interlocutòria del TSJC va deixar en suspens.

No obstant això, segons va explicar Jaume Morron, gerent de l'Associació Eòlica de Catalunya, el govern, a més de recórrer contra l'acte judicial, també ultima una avaluació ambiental estratègica que doni més cobertura legal a la programació de parcs arreu del país.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona