Medi ambient

SANTI REIXACH

PRESIDENT DEL CONSORCI DE L'ALTA GARROTXA

“El nostre futur és una incògnita”

La Generalitat encara no ha fet l'aportació econòmica que té compromesa i que és indispensable per al funcionament de l'ens

El consorci només té garantits recursos fins a finals d'any

Santi Reixach, alcalde de la Vall de Bianya, va ser nomenat president del Consorci de l'Alta Garrotxa a principi d'octubre. Substitueix en el càrrec Miquel Palomeras, que va plegar el mes de juny. Com a copresident es manté Joan Espona, alcalde de Sant Joan les Fonts i president del Consell Comarcal de la Garrotxa

En quina situació s'ha trobat el consorci?

S'ha fet una feina molt bona. El que passa és que des del mes de juny estem pendents de l'aportació de la Generalitat, que són 180.000 euros [el 40 % del pressupost de l'ens]. Som al mes d'octubre i encara no ho hem rebut. Ep, i que consti que ja la tenim concedida, aquesta aportació.

La part de la Generalitat deu ser indispensable.

Oh, és que si no disposéssim d'aquests diners no podríem pagar ni el personal. Així de clar. Ara bé, a partir del moment que em van nomenar president ens vam posar a treballar, vam parlar amb el departament [d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural], vam concertar una reunió amb el secretari general i vam aconseguir el compromís que abans de finals d'any haurem cobrat els 180.000 euros. D'altra banda, tenim previst mantenir una reunió amb el conseller, probablement el mes que ve, perquè ens concretin què pensen fer amb el consorci.

D'aquests primers contactes n'ha tret la sensació que la Generalitat té la voluntat de mantenir el consorci?

La sensació és que s'ho estudiaran. Vaig tenir la impressió que, arran del canvi de govern i la inclusió de Medi Ambient a Agricultura [fins aquesta legislatura, el representant de la Generalitat al consorci era el Departament de Medi Ambient], els actuals responsables no acabaven de saber del tot la feina del consorci. La reunió va servir per explicar-los què fem. A partir d'ara, ja tenen elements de judici, poden valorar els pros i els contres i decidir. Ja saben que s'ha fet molta feina. Ara, la pilota és a la seva teulada. I no hi ha gaire temps perquè s'ho estudiïn.

Aquesta incertesa ha coincidit amb l'elaboració del pla especial. En quin punt es troba?

Ha quedat parat. Estàvem en el període final i s'havia d'aprovar aviat. Ho vam comentar al departament i els vam fer veure l'important que és per al territori poder disposar del pla especial. També ho hauran de tenir en compte. En qualsevol cas, d'això també n'haurem de parlar en aquesta reunió que deia.

Posem-nos en la pitjor de les situacions i que el consorci desaparegui. Què li passaria, a l'espai protegit?

Hauríem de decidir entre tots (ajuntaments, consells comarcals, etc.) la línia a seguir. Però no avancem esdeveniments. Ara hem d'esperar la decisió de la Generalitat.

Suposem que el consorci continua. Quines serien les accions més urgents a fer?

Hem de ser conscients de l'època que vivim i hem d'estar preparats per a les retallades. Crec que ens haurem de limitar a fer manteniment. Jo seria partidari de recuperar el servei de guarderia [vigilància i informació], que aquest any no hem pogut oferir. És vital; si no, perdrem tot el que hem anat aconseguint aquests anys.

I la recuperació d'espais oberts?

També caldria fer-ho, però la prioritat és el manteniment i la guarderia.

Està dient que caldrà prescindir de projectes científics o la restauració d'edificis, per exemple?

En aquests moments, sí. Tant de bo hi hagi recursos per a tot això. Però si no és així, caldrà establir prioritats.

I la plantilla, que ja és molt limitada, es podrà mantenir?

Si podem, l'aguantarem. Si fos per nosaltres... Però és clar, ara per ara no podem dir res, tot depèn del què decideixi el departament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona