Medi ambient

A l'Alt Empordà ja no hi cap més aigua

Els aiguats obliguen a tallar fins a set carreteres a l'Alt Empordà i provoquen retards als trens

Fan suspendre avui les classes a totes les escoles i instituts

Demanen extremar la precaució i evitar agafar el cotxe

Els forts aiguats que van caure ahir a l'Alt Empordà van obligar a tallar fins a set carreteres de la comarca i van fer que tanquessin abans d'hora les escoles d'onze poblacions, entre les quals Figueres. El temporal va deixar grans quantitats d'aigua en poca estona i va negar camps i també diverses carreteres. A la comarca parlen dels aiguats més importants dels últims anys per acumulació de pluja. I és que els forts aiguats d'ahir s'afegeixen als ja caiguts durant els últims dies, cosa que ha fet que el terra sigui moll i ja no pugui engolir més aigua.

Per precaució, ahir mateix es van suspendre les classes abans d'hora i el Departament d'Ensenyament va decidir anul·lar també les classes avui a escoles i instituts. A última hora es va decidir suspendre també el transport escolar al Pla de l'Estany. Precisament a Banyoles, a última hora d'ahir l'estany es va desbordar i va començar a vessar a la zona del camp de futbol.

Pel que fa a la mobilitat, ahir es va haver de restringir al trànsit la carretera nacional N-II en dos punts. En sentit nord, durant bona part del matí i fins ben entrada la tarda es desviava el trànsit per la carretera de l'Escala a Orriols. En sentit sud, es va haver de tallar a l'altura de Borrassà. També va quedar afectada la carretera de Figueres a Olot (l'N-260) a l'altura de Vilafant, on es van desbordar rius i rieres. La mateixa carretera, però a l'altura de Llançà, es va haver de tancar al trànsit en diverses ocasions ahir pel desbordament de la riera. I l'acumulació d'aigua va fer tallar la carretera de Figueres a la Bisbal a l'altura del Far d'Empordà i Vilamalla. També hi va haver talls de carreteres secundàries a Borrassà, Pau i Peralada.

El Servei Meteorològic de Catalunya ha advertit que l'episodi de pluges continuarà avui i que es podria veure agreujat per les previsions d'onatge important, a causa de la llevantada que bufa. Les onades podrien arribar als 3,5 metres d'altura.

Els bombers i la direcció general de Protecció Civil (DGPC) de la Generalitat han alertat de la situació de risc en què es troben les comarques gironines arran del temporal de pluja i demana que s'extremi la precaució i que s'eviti agafar el cotxe si no és estrictament necessari. Alerten que la situació és molt delicada per l'acumulació d'aigua. El director general de Protecció Civil, Manel Pardo, ha explicat a l'ACN que “les previsions són més complicades perquè tenim una acumulació de pluges constants i això perjudica la capacitat de drenatge de rius i rieres”.

Enderroc d'una casa a la Jonquera

Les insistents pluges caigudes entre diumenge i ahir a l'Alt Empordà van fer caure el mur d'una casa abandonada del carrer Carmanxel, al nucli antic de la Jonquera. Segons va explicar ahir l'alcaldessa, Sònia Martínez, aquesta casa ja estava gairebé en runes però els aiguats van fer que el mur interior s'esfondrés. Per això, es va decidir advertir el propietari que l'edifici s'havia d'enderrocar. Martínez va concretar que el perill es trobava en el cablejat elèctric. Per això, els Bombers de la Generalitat van procedir a tirar a terra les quatre parets de la casa per evitar que caigués. L'esfondrament, però, no va comportar cap perill. El riu Llobregat anava ahir molt ple i es va decidir retirar els cotxes que hi havia aparcats al costat per evitar danys.

A punt per si es desborda la Muga

L'Ajuntament de Castelló d'Empúries es preparava ahir per si cal desallotjar els veïns del sector de Castelló Nou, ja que la Muga tenia al vespre perill de desbordar-se pel marge dret. L'alcalde, Xavi Sanllehí, confiava que no passés res, però advertia l'Agència Catalana de l'Aigua i el Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà que si acabava passant alguna cosa els demanaria responsabilitats. L'alcalde acusa l'ACA de no deixar-li netejar la llera de la Muga, cosa que augmenta el risc que es desbordi. Sanllehí hi afegia que per “qüestions ecologistes” la llera és plena d'arbres i això fa que sigui més fàcil que facin de tap amb la porqueria que baixa amb la riuada i el nivell de l'aigua pugi i s'acabi desbordant.

Retards de mitja hora als trens

Els trens circulaven ahir a la tarda per una sola via entre Portbou i Figueres a causa d'un despreniment de terra a la via arran de les fortes pluges que van caure de manera persistent a l'Alt Empordà, segons informava l'Agència Catalana de Notícies. Això va causar retards de fins a mitja hora per l'alternança de pas entre les estacions de Figueres i Portbou, a la línia R11. Segons va informar Rodalies de Catalunya, el tren que va sortir de Portbou a les 15.59 hores de la tarda circulava amb vint minuts de demora.

El retard dels trens se sumava ahir a les carreteres tallades, cosa que complicava i molt la mobilitat a l'Alt Empordà. Ahir al vespre continuaven tallades al trànsit sis carreteres a la comarca per inundacions.

Protecció civil manté l'alerta a Girona

Protecció Civil mantenia ahir al vespre en fase d'alerta el pla especial d'emergències per inundacions a Catalunya (Inuncat) a la zona de l'Alt Empordà, el Baix Empordà, el Gironès, el Pla de l'Estany, la Garrotxa i la Selva. Avui l'avís se centra més en el Gironès i el litoral i el prelitoral.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona