Medi ambient

La contraportada

Obrint l'Alta Garrotxa

Els treballs de recuperació d'espais oberts en aquest territori de boscos han estat recollits en un documental que es va estrenar ahir

El Con­sorci de l'Alta Gar­rotxa ha plas­mat en un docu­men­tal el pro­jecte de més enver­ga­dura que ha exe­cu­tat els últims anys, que és la recu­pe­ració d'espais oberts per afa­vo­rir en aquest ter­ri­tori pro­te­git la diver­si­tat d'espècies i la rein­tro­ducció de la rama­de­ria. Ahir van pre­sen­tar el tre­ball –fet per la pro­duc­tora Zeba– a les ins­tal·laci­ons de la Coo­pe­ra­tiva La Fageda de Santa Pau. Pot sem­blar que la pre­sen­tació s'hau­ria d'haver fet en algun indret de l'Alta Gar­rotxa, però cal tenir en compte que en aquell pro­jecte hi han tre­ba­llat usu­a­ris de la coo­pe­ra­tiva, una empresa que dóna feina a gent amb dis­mi­nució psíquica. L'obra social La Caixa i la Dipu­tació, a través del con­veni que tenen esta­blert des de fa sis anys per a la millora dels espais natu­rals de la demar­cació, ho han finançat amb 244.000 euros. Repre­sen­tants de tots els orga­nis­mes i ins­ti­tu­ci­ons impli­ca­des, així com gent que viu o ha nas­cut a l'Alta Gar­rotxa, van assis­tir a la pre­sen­tació.

L'audi­o­vi­sual deixa constància de la feina feta i alhora és un magnífic mitjà per ven­dre la con­tinuïtat de la recu­pe­ració d'espais oberts, una ini­ci­a­tiva que es pretén que es vagi ampli­ant i que ha de tenir forçosa­ment la com­pli­ci­tat dels pro­pi­e­ta­ris dels ter­renys. En el docu­men­tal hi inter­ve­nen amos i maso­vers d'algu­nes de les qua­tre fin­ques on s'ha inter­vin­gut (la Dolors i en Josep, de ca l'Anton de Pera; en Xavier Coll i en Delfí Vila­nova, de l'Orri, i la Joana Coma, de Bes­trecà), tècnics i científics (Inès Car­ri­llo, Sergi Vila i Sara Sànchez, del con­sorci; el geògraf Josep Vila; i el biòleg Xavier Puig), el pre­si­dent de La Fageda, Cristóbal Colon; la repre­sen­tant de la Fun­dació La Caixa Susana Araño, i el res­pon­sa­ble de la Xarxa de Custòdia del Ter­ri­tori, Jordi Pietx.

Amb l'ajuda d'imat­ges anti­gues, els més vete­rans dels entre­vis­tats reme­mo­ren com, en la dècada dels cin­quanta, mol­tes de les actu­als zones bos­co­ses eren prats o camps de con­reu; els pro­pi­e­ta­ris comen­ten els bene­fi­cis del pro­jecte, i els espe­ci­a­lis­tes n'expli­quen els aspec­tes més tècnics. El docu­men­tal és pot veure al lloc web del con­sorci: www.​alt​agar​rotx​a.​org.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.