Medi ambient

medi ambient

Impuls municipal per activar el Parc Natural del Montgrí

Vuit ajuntaments decideixen unilateralment tirar endavant el pla d'usos i gestió amb els sectors del territori

Queden oberts a la col·laboració del govern, que va aprovar-lo fa més d'un any i mig

Els vuit municipis que formen part del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter han decidit unilateralment impulsar-lo desenvolupant el seu pla d'usos i gestió. Així ho van acordar alcaldes i regidors de Medi Ambient dels vuit municipis, durant la trobada informal que van fer ahir, convocats per l'alcalde de Torroella de Montgrí, Jordi Cordón, a l'ajuntament de la seva localitat. Torroella aporta el 55% del territori del parc natural.

Cordón, com a convocant de la reunió –en què hi ha polítics de tots els colors polítics (convergents, unionistes, socialistes, republicans i independents)–, va justificar la mesura municipalista, que no té, ara per ara, res a veure amb la futura gestió del parc –consorci (amb poder per la gent del territori) o junta rectora (amb poder de la Generalitat)– per mirar “d'adreçar” el parc natural. “Va néixer coix”, va recordar l'alcalde torroellenc, després que la Generalitat el tirés endavant sense tenir en compte les al·legacions i les peticions d'ajuntaments que plantejaven deixar fora la zona agrícola, com ara Pals, Palau-sator i Fontanilles.

En la reunió d'ahir, però, el tema de fons no era tractar sobre els límits del parc, que accepten inicialment els existents, sinó la seva gestió, evitant que es demori més. Per això, la primera mesura va ser tirar endavant una comissió de treball municipal amb polítics i tècnics dels vuit municipis per redactar una proposta de pla d'usos i gestió del parc. A partir d'aquí, queda clar que cada ajuntament obrirà el treball als diversos sectors locals afectats, com ara els caçadors, els ecologistes o els agricultors. “Qui el coneix és la gent del territori. Creiem que se'ns ha d'escoltar, i més quan fins ara no hi ha hagut gaire consideració a fer-ho”, va dir Cordón. A més, l'alcalde de Torroella va recordar que fins ara els ajuntaments del parc havien actuat molt directament i no pas en unitat per poder tenir més força. “Ens estem organitzant des del territori de cara al futur”, va afirmar Cordón.

Amb la Generalitat

Un cop redactada la proposta, els ajuntaments pensen fer-la arribar al departament de Medi Ambient de la Generalitat perquè la valori i l'impulsi. Tot i això, Cordón va recordar que des del departament ja li han manifestat que estan oberts a col·laborar a tirar el parc endavant. Tot i això, Cordón va reconèixer que no havien informat de la trobada d'ahir, ja que era informal, si bé no es descarta tenir una trobada dels vuit municipis amb el director general de Medi Natural en aprofitar una reunió programada amb ell.

LA FRASE

Ens estem organitzant des del territori de cara al futur
Jordi Cordón
alcalde de torroella de montgrí

LA DATA

23.6.2010
Entrada en vigor
del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter.

LA XIFRA

8.192
hectàrees
fa el parc natural, de les quals 6.155 són terrestres i 2.037, marines.

Format fa divuit mesos, però sense fons

El Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter va ser aprovat per la Generalitat el 13 de maig del 2010. I va entrar en vigor el 23 de juny del mateix any. El parc té una superfície de 8.192 hectàrees dels municipis de Torroella de Montgrí, Pals, Bellcaire d'Empordà, l'Escala, Palau-sator, Ullà, Fontanilles i Gualta. El següent pas era que es decretés tirar endavant la composició de l'òrgan rector i, seguidament, l'òrgan gestor, amb el seu director. A més, amb la seva entrada en vigor, hi havia dos anys per tirar endavant el pla especial de protecció del medi natural i del paisatge i, un any més, per impulsar el pla rector d'ús i gestió. Però res de tot això s'ha fet. I amb la crisi econòmica, encara menys. Només s'ha decidit que qui gestionava la reserva marina de les illes Medes assumís ara el parc natural, amb una persona més.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona