Medi ambient

Tramuntanada

El fort vent que va bufar tot el dia va arribar a ratxes de 175 quilòmetres per hora a Portbou

Els Bombers van rebre 79 avisos ahir a les comarques gironines, i uns 700 abonats es van quedar sense llum al vespre

Aquesta onada de fred està deixant de tot: neu arran de mar, temperatures sota zero excepcionals, i ahir una tramuntanada impressionant. El vent va afectar ahir totes les comarques gironines, impactant amb força sobretot a l'Alt Empordà i al Ripollès, amb ratxes que van superar àmpliament els 100 km/h. A Portbou van arribar, a la matinada, a ratxes de 175 km/h, i durant tot el dia la mitjana es va mantenir per regla general entre els 90 i els 100 km/h. De l'Alt Empordà, cal destacar també els 92 km/h a Sant Pere Pescador i Castelló d'Empúries, i els 85 km/h a Figueres. A l'Escala van arribar a 132 km/h, i es van batre registres històrics de l'estació del Pedró. Aquestes màximes es van assolir sobretot a la matinada o a primera hora del matí, com al Baix Empordà, on també es van superar els 80 km/h tant a l'interior com al litoral de la comarca.

A la resta de la demarcació, en canvi, les velocitats màximes del vent es van registrar més cap a mig matí o al migdia. Per exemple, 114 km/h a Planoles, 108 a Molló, 60 a Girona, 84 a la Vall de Bianya, 85 a Olot i 90 a Banyoles. Aquest vent va provocar molta mala mar, i davant de la Tordera s'hi van registrar onades que gairebé arribaven al metre i mig. A la resta de la Costa Brava es van superar àmpliament aquests registres. Avui es mantenen els avisos per mal estat de la mar a l'Alt i al Baix Empordà.

Aquest vent del nord va accentuar la sensació de fred, amb unes temperatures que van ser baixes però no tant com els dies anteriors. Només a muntanya les mínimes van estar sota zero, però les màximes tampoc van arribar gaire més enllà dels 7 o 8 graus positius.

Incidències pel vent

Els Bombers van rebre ahir 79 avisos per incidències ocasionades pel vent, sobretot durant el dia. Gairebé la meitat van ser a l'Alt Empordà, i la resta es van concentrar sobretot entre el Baix Empordà i el Gironès. Principalment van ser per canonades que es desprenien de les façanes, arbres caiguts o planxes en sostres mal subjectades. A part d'això, al vespre uns 700 abonats d'Endesa van quedar sense llum: 170 a la Vall d'en Bas, 135 a Camprodon i 385 a Llers. Una altra de les principals afectacions va ser la suspensió del servei de tren entre Ripoll i Puigcerdà.

L'onada de fred s'accentua

Les previsions meteorològiques continuen insistint que l'onada de fred es mantindrà aquesta setmana. De fet, avui es calcula que s'accentuarà altra vegada, amb unes temperatures mínimes que a la nit cauran amb facilitat per sota dels zero graus i les màximes seran més baixes que ahir. A la costa serà l'únic lloc on podrien no registrar valors negatius. El vent es mantindrà, però no amb ratxes tan fortes. Dijous i divendres les temperatures augmentaran lleugerament, i per al cap de setmana la fred tornarà a guanyar intensitat, si bé sense gaires possibilitats de neu a cotes baixes. Després, la fred encara continuarà.

El Port de la Selva, sense gasolinera perquè el vent capgira un assortidor

El Port de la Selva ha estat un dels pobles de l'Alt Empordà més afectats per les ratxes de vent, que la nit passada –entre altres incidències– van arrencar de la seva base l'assortidor de l'única gasolinera del municipi, fet que obliga ara els veïns a anar a proveir de combustible al poble veí de Llançà. La mateixa nit, a Llançà, el vent va arrencar unes plaques d'una nau, actualment inutilitzada, vora l'N-260, fet que va obligar a tallar la carretera una estona. A la matinada, els Bombers van intervenir-hi per retirar les plaques que quedaven penjades i garantir la seguretat de la zona. A Cadaqués, el pavelló, on el vent ja havia provocat destrosses el 2009, ha tornat a ser víctima de la tramuntana, que s'ha endut algunes planxes del sostre. Quedarà tancat com a mesura de seguretat i es mantindrà inutilitzat fins que hagi estat reparat. A Roses, el vent ha tombat un pal d'electricitat, sense incidències majors. El pavelló de la Jonquera també quedarà tancat fins que s'arreglin els desperfectes del vent en unes peces metàl·liques de la façana.

Ripollès / Garrotxa

Molt d'onatge a l'estany i incidents menors

Tot ahir l'estany de Banyoles va presentar aquell aspecte furiós que només té quan la tramuntana bufa de valent. Gent encuriosida i molts fotògrafs van acostar-se al llac atrets per l'espectacle. A l'observatori del meteoròleg Enric Estragués, situat al sector sud de Banyoles, es va registrar una ratxa de 61,2 km per hora. Segons va informar l'Ajuntament, no es van registrar incidents importants. Es van haver de retirar uns vidres d'una fàbrica abandonada, la Cortida, que havien caigut a la via pública. Per precaució, es va arriar la senyera de grans dimensions que hi ha a la rotonda de la plaça dels Països Catalans.

R.E.

Alt Empordà

Tallada durant cinc hores la línia del tren de Puigcerdà

La línia del tren entre Ripoll i Puigcerdà es va tallar al trànsit per les ràfegues de vent, de fins a 120 km/h, i per retirar dos arbres de la via. Entre les onze del matí i les tres de la tarda, els usuaris van haver de fer el trajecte amb autobusos. Les estacions d'esquí de Vallter 2000 i Vall de Núria van tancar pistes. No a la Molina ni a Masella. Més d'un centenar de clients van quedar sense subministrament elèctric a Camprodon, on també van caure dos arbres al Maristany. Es van haver retirar arbres de la C-38, a Sant Joan de les Abadesses; a Olot, un fanal, i van tenir desperfectes les benzineres de Bianya i Camprodon.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona