Medi ambient

meteorologia

L'onada de fred torna a superar registres i avui comença a recular

La nit de dissabte a diumenge es van tornar a batre rècords en temperatures mínimes

A llocs com Banyoles van assolir unes xifres que no es donaven des de feia anys

L'onada de fred s'ha tornat a intensificar aquest cap de setmana, tal com havien indicat les previsions. Durant la nit de dissabte a diumenge hi va tornar a haver a totes les comarques gironines temperatures amb diversos graus sota zero, i per la matinada de dilluns s'esperava una situació semblant. Però a partir d'avui la situació anirà millorant lentament, i els termòmetres deixaran de caure amb tanta facilitat en nombres negatius. Si bé l'ambient encara serà fred durant tota la setmana, les màximes ja pujaran sense problemes per sobre dels deu graus. Les festes de Carnaval es podran celebrar sense gaire problemes meteorològics, si no canvien les previsions.

En tot cas, la sensació d'ahir va tornar a ser de molta fred tot el dia. A la matinada les glaçades van ser generals, i a la tarda fins i tot va caure una mica de neu a la Selva interior, com a Arbúcies o Breda. Les precipitacions, però, van ser molt febles i no van generar afectacions.

Mínimes de rècord

Els termòmetres van tornar a registrar temperatures mínimes excepcionals, que en alguns llocs feia anys que no es donaven. Per exemple, a Banyoles, on segons el Servei Meteorològic de Catalunya van arribar fins a 7,7 graus negatius, van superar els 7,4 graus que s'hi van assolir al gener del 2005. La temperatura d'ahir és la més baixa des que es va posar en marxa l'estació, a final del 1999.

A les comarques de muntanya –Cerdanya, Ripollès i Garrotxa– va ser on van arribar a superar les mínimes d'aquests dies, amb temperatures excepcionals. A Das, amb 16,6 graus sota zero, van tenir la temperatura més baixa de Catalunya; i a Sant Pau de Segúries van arribar als 12,5 graus negatius, gairebé igual que els -13,6 de Núria, a molts més metres d'altitud. A Olot van vorejar els 10 graus sota zero, i a la Vall d'en Bas van assolir els -10,5. Al litoral i prelitoral, les temperatures també van ser extremadament baixes, però no tant com en dies anteriors a l'onada de fred. Només en llocs puntuals com la Bisbal d'Empordà, amb -6,8 van superar les mínimes de l'episodi. Altres registres van ser -9,1 graus a Anglès; -4,1 a Castell d'Aro; -5,9 a Sant Pere Pescador; -3,7 a Figueres; -7,7 a Girona; -5,4 a Cassà; -2,5 a Blanes; -5 a l'aeroport. A més, a partir del migdia va començar a bufar el vent, sobretot a l'Alt Empordà i Ripollès, amb ratxes de mitjana de 60 a 70 km/h. A partir del vespre, les temperatures van tornar a davallar d'una manera important.

LES XIFRES

-16,6
graus
de mínima va ser el que es va registrar a Das ahir a la matinada, la temperatura més baixa de Catalunya.
11
dies
són els que fa que va començar l'onada de fred, a final de la primera setmana del mes de febrer.
120
quilòmetres per hora
són els que van assolir ahir al migdia les ratxes màximes de vent a Portbou.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona