Medi ambient

SERVEIS

Els alcaldes, impotents amb l'ACA per les depuradores

Una desena de municipis viuen pendents que els posin en servei els EDAR, acabats des de fa mesos i que no els connecten per diverses excuses amb rerefons de problemes econòmics de l'ACA

Alcaldes de la demarcació contemplen, indefensos, com l'Agència Catalana l'Aigua (ACA) és incapaç de connectar les depuradores acabades dels seus municipis a la xarxa i resten desarmats, amb indignació ironia i decepció. Al mes de gener del 2010, l'ACA va assegurar que a l'any 2015 Catalunya deixaria d'abocar les clavagueres a les rieres i que la xarxa de depuradores cobriria les necessitats de gairebé el 100 per cent del territori. En aquell moment, a la demarcació de Girona n'hi havia deu que es construïen i 21 més de projectades. Es parlava de més de vuit actuacions d'ampliació i de millora amb una inversió total de prop de 40 milions d'euros. De les nou petites depuradores que s'estaven construint en aquell moment, vuit encara no estan en marxa. Són les de Fontcoberta, Llambilles, Molló, Ogassa, Pardines, Parlavà, Serra de Daró i Vilallonga de Ter. Les excuses són diverses i en el rerefons hi ha l'incapacitat de l'ACA per fer front als pagaments i que no en poden assumir el manteniment. Els alcaldes han quedat desesperats i impotents. L'alcalde de Serra de Daró, Josep Puig és dels que està enfadat per l'actitud de l'ACA. “La connexió a la xarxa elèctrica està a punt. Està feta des d'abans de Nadal. Però no en sabem res, de quan funcionarà. No vull pensar-hi gaire perquè llavors m'emprenyo”, va reconèixer. L'Equip de Depuració d'Aigües Residuals (EDAR) de Serra de Daró és dels que va ser objecte de la visita de lladres. “Hi ha la tela rebentada. Segurament si ara ho volen connectar no podrien perquè no hi ha material que s'han endut.” La instal·lació està acabada des de fa molts mesos. “Mig any segur”, diu Puig.

A Vilallonga de Ter l'alcaldessa, Francesca Pastoret, és molt més comprensiva, fruit probablement de la resignació. “Tampoc no farem pressió perquè ja sabem com està tot. Si ells no ho acaben... És a casa seva. Pressionar no val la pena. Què hi farem!” El cert és que la depuradora d'aigües residuals de Vilallonga de Ter està acabada “des de mitjan any passat”, segons la mateixa alcaldessa. A hores d'ara, la connexió a la xarxa elèctrica –el penúltim entrebanc– ja està vençut. “Des de final d'any passat, ja hi ha la llum.”

Quim Sabrià, l'alcalde de Parlavà, va fer públic fa deu dies que l'EDAR de la plana, que ha d'evitar que es continuïn abocant aigües brutes a la riera, fa 15 mesos que està acabat i que ningú no el connecta a la xarxa. La setmana passada va veure com la connexió a la xarxa elèctrica avançava. Caldrà veure qui es farà càrrec del manteniment. L'ACA no ha dit ni ase ni bèstia.

LA XIFRA

700.000
euros.
és el preu aproximat d'aquests EDAR, molts dels quals estan acabats de fa mesos però pendents d'activar.

“Ja no sé pas què fer!”

La majoria d'alcaldes consultats per aquest diari intueixen que com que l'Agència Catalana l'Aigua no paga (ni res fa pensar que ho pugui fer) les UTE no treballen. “La línia de corrent és una excusa com una altra”, explica un. “No tenen cap pressa”, ironitza l'altre. “Ves a saber si l'any vinent no estarem igual”, va etzibar emprenyat un tercer.

Els alcaldes ja no saben què fer. Un d'ells explicava que Alexandre Rocas (delegat de l'ACA a Girona) és “un noi molt amable, que no ens dona solucions. Segurament perquè no les té”

“La sensació és que això va per llarg, que anirem tirant amb la vella i què hi farem”, Així és com ho veia aquesta setmana l'alcalde de Llambilles, Josep Ma Vidal, i deia que ja no sap què més fer. “He parlat molts cops amb el de l'ACA i amb el delegat del govern. Res a fer”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona