Medi ambient

MEDI AMBIENT

Projecten un miniparc eòlic també a Torroella de Fluvià

La instal·lació és semblant a la pensada per a Calonge i Santa Cristina i està projectada per Green Power

S'hi preveuen tres molins de 110 metres d'alçada i amb una potència total de 9,9 MW

El parc eòlic projectat per a Torroella de Fluvià per l'empresa Green Power España SL s'acull, segons el pla promotor, a la definició de miniparc eòlic, és a dir, instal·lacions aerogeneradores construïdes amb un màxim de cinc molins. L'estudi inicial n'inclou tres per a la instal·lació de Torroella, amb una potència màxima de 10 megawatts. El miniparc es vol implantar en un terreny privat de la plana empordanesa, molt a prop de la C-31, en una pista a l'entrada a Vilacolum, al camí que porta a Sant Tomàs de Fluvià. La connexió a la xarxa elèctrica es faria 14 quilòmetres més enllà, a la subestació de Bellcaire.

Els tres aerogeneradors escollits inicialment per l'empresa promotora tenen una alçada de 110 metres i un diàmetre d'aspes de 116 metres. Per instal·lar-los, es necessita una plataforma cimentada de 40 x 40 metres cadascun amb una separació entre un i altre d'uns 300 o 350 metres. La línia de connexió a la xarxa seria de 25 kW i aèria. En el projecte que figura en l'expedient que ara és a les mans de Territori i Sostenibilitat es detalla el perquè de la tria de l'espai escollit. De fet, ja fa uns anys que a la zona hi ha uns sensors eòlics que avaluen la idoneïtat de l'espai. L'informe mediambiental detalla que el lloc escollit no s'enquadra en cap espai protegit ni inclòs en la Xarxa Natura 2000 ni en cap PEIN.

Tres parcs semblants

Aquesta no és la primera instal·lació a la vista de miniparcs eòlics de la demarcació. A mitjan mes passat es va fer pública la tramitació de dues instal·lacions molt semblants a aquestes, una dalt del puig Cargol i el puig de la Cendrosa, al terme de Calonge, i l'altra, entre el puig d'en Ponç i la roca Rovira, a Santa Cristina d'Aro.

En aquell moment, fonts de la filial estatal d'Enel Green Power van explicar a aquest diari que havia entregat a final de l'any passat 15 projectes de miniparcs eòlics al Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat. En aquell moment es va parlar d'instal·lacions a Sant Gregori, Llagostera i Blanes.

LES XIFRES

9,9
megawatts.
Aquesta és la potència total dels tres aerogeneradors projectats per al mini parc eòlic de Torroella.
14
quilòmetres.
La connexió a la xarxa es farà amb una línia aèria fins a la subestació de Bellcaire, a 14 quilòmetres.
116
metres.
Aquest és el diàmetre de les aspes de cadascun dels tres molins que figuren en el primer projecte.

Pere Moradell: “Ha de servir per abaixar impostos”

L'alcalde de Torroella de Fluvià, Pere Moradell, no veu amb bons ulls el projecte de miniparc eòlic i no dubta a oposar-se, d'entrada, a la seva instal·lació. “Ara estan fent una avaluació ambiental, però nosaltres ja hem dit que no hi estem d'acord.”

Aquest és el segon intent d'instal·lació d'un parc semblant a la zona. “Temps enrere ja havíem parlat amb l'empresa Gamesa. Però això d'ara és nou. A mi em van venir a veure uns representants que parlaven en nom de l'empresa que els vol instal·lar, a l'octubre o el novembre passat. Tal com em van fer el plantejament, ja els vaig dir que no calia ni parlar-ne.”

Moradell considera que l'última decisió la té l'Ajuntament i que no diran que sí sense haver-ho consultat amb els veïns. “La primera paraula és ara de Medi Ambient, però és l'Ajuntament qui ha de donar el sí o el no. I no ho decidirem sense parlar amb el veïns, ja sigui a través d'una consulta o d'una enquesta.” L'oposició de Moradell arriba per l'emplaçament previst. “El que volem és que, si es fa, es faci en terrenys municipals. Ara mateix no estem d'acord ni amb la ubicació ni amb res. La nostra idea és que tot el benefici que aporti al poble serveixi per poder abaixar impostos. Tots els diners, des del primer euro, han de revertir a l'Ajuntament.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona