Medi ambient

Els alcaldes reclamen ajuts per refer la serra de Cardó

Apagat el foc, els afectats comencen a valorar els danys de l'incendi en masos i finques de Rasquera, el Perelló i Tivenys

Els bombers continuen remullant la zona per evitar una revifada

La serra de Cardó comença a recuperar la normalitat després d'una setmana molt intensa. Els Bombers de la Generalitat gairebé van extingir ahir l'incendi que ha cremat una superfície de 3.081 hectàrees, 1.370 de les quals a Rasquera, 1.248 al Perelló, 462 a Tivenys i 0,1 a Benifallet. Un 76% de la zona cremada és matollar, mentre que la resta són pastures, conreu i massa arbrada. Nou dotacions dels Bombers van continuar els treballs tota la nit per evitar possibles represes en alguns punts calents, i avui està previst que set dotacions vigilen la zona.

Tot i que l'estructura dels masos de la zona no s'ha cremat, sí que han patit danys en l'equipament elèctric, el subministrament d'aigua i a la part exterior dels habitatges. “Els veïns han de començar a fer les valoracions de danys per reclamar possibles indemnitzacions”, va explicar l'alcalde de Rasquera, Bernat Pellisa. Els agents rurals recorreran tot el perímetre de l'incendi per fer un informe dels danys als espais naturals i conreus. “No sabem encara quin és l'impacte de les flames dintre el perímetre, però no tot està cremat”, va manifestar Dídac Flores, agent major del Cos d'Agents Rurals. També ahir una desena d'agents rurals intentaven determinar l'origen de l'incendi, que de moment es desconeix.

Al Perelló, l'Ajuntament manté una finestra oberta per vehicular les reclamacions dels afectats. Però més enllà de les indemnitzacions concretes als afectats, els alcaldes reclamen ajuts a l'administració per refer la serra de Cardó i evitar que un incendi d'aquesta magnitud es repeteixi. Una situació que succeeix cada quinze o vint anys. “Ens hem de plantejar què volem fer en una zona que ara és més catastròfica”, va dir l'alcalde del Perelló, Ferran Cid. De fet, els ajuntaments de Rasquera i el Perelló, juntament amb el de Tivenys, l'Ametlla, Benifallet i Tortosa, van formar un consorci de la serra de Cardó i del Boix per gestionar l'espai natural. “El foc ens ha agafat tres anys massa aviat”, va manifestar Pellisa, que assegura que el pla de gestió forestal de l'Ajuntament de Rasquera podria haver evitat la propagació tan ràpida de l'incendi. “Ens han faltat les pistes per accedir als llocs i, a més, ara hi ha més finques abandonades que fa disset anys”, va apuntar l'alcalde de Rasquera. Pellisa, però, no vol ser catastrofista i sosté que l'incendi pot ser una “oportunitat” per començar de zero.

Defensar el corral

Miquel Borràs és un dels tres pastors de cabra blanca de Rasquera i els seus 210 animals s'han quedat sense pastures. Ahir tenia les cabres tancades al corral i encara mantenia els poals d'aigua pel voltant. El vespre i la nit de dimarts va enfrontar-se amb l'ajut de cinc persones més a les flames. “Vam tallar branques d'arbres i vam llançar aigua amb poals per evitar que el foc arribés al corral”, va explicar Borràs, que assegura que alguna brasa sí que hi va entrar. És la segona vegada que viu l'experiència; fa disset anys, però, va lluitar sol i fins al cap de tres dies els seus familiars no van saber res d'ell. “L'administració ha ensopegat dues vegades amb la mateixa pedra”, va dir Borràs, que confia poder portar les cabres a dalt la serra d'aquí a uns dies si no s'ha cremat. El 1995 va traslladar-se a Tivissa i fins al cap de cinc anys no va poder tornar a Rasquera, per permetre que rebrotés el bosc. D'aquí a pocs mesos farà 65 anys i no sap què farà amb les cabres. Ara bé, té clar que no vol que els seus fills el substitueixen. “És una feina molt dura i al preu que paguen pels cabrits no surt a compte”, va dir. Un cabrit de 9 quilos li compren per només 35 euros.

LA XIFRA

76
per cent
de la superfície cremada en l'incendi és matollar, i la resta, massa arbrada, pastures i conreus.

LA FRASE

Vaig tancar les cabres al corral, fins on van arribar les brases. Vam llançar aigua i tallar arbres
Miquel Borràs
PASTOR DE CABRA BLANCA DE RASQUERA

Interior obrirà finalment els parcs de voluntaris

El conseller d'Interior, Felip Puig, ha donat per tancat el conflicte amb els bombers voluntaris. De fet, ahir i després de ser-hi pràcticament absents durant tot l'incendi, es van incorporar 25 voluntaris a les tasques d'extinció de Rasquera. Dijous a la nit, el director general de Prevenció va assistir a una reunió del col·lectiu i es va refermar en la intenció de complir les principals reivindicacions dels voluntaris. Així, Puig ha anunciat que “els propers mesos s'elaborarà un nou reglament de bombers voluntaris, comptant amb la participació del col·lectiu”. També se'n reforçarà la formació. Puig va reconèixer el paper dels voluntaris, que “completa” la tasca dels bombers funcionaris. Interior afronta ara la campanya d'estiu amb els 80 parcs de voluntaris oberts, d'un total de 150. Albert Bucar, membre del consell de voluntaris, assegura: “No tinc cap dubte que el conseller complirà.” Els bombers voluntaris “tornaran a estar disponibles allà on calgui”.

EVA POMARES



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona