La costa de Barcelona, més blava

El litoral de la regió metropolitana és l'únic de tot Catalunya que guanya una bandera blava aquest estiu

La bandera blava és un segell de qualitat que des del 1987 atorga la Fundació Europea d'Educació Ambiental. Les platges que reben aquest distintiu han de complir una sèrie de requisits com ara tenir una qualitat excel·lent de les aigües per banyar-se. Les platges amb bandera blava han d'estar netes, tot i que no és obligatori recollir les algues i la vegetació sempre que la seva acumulació i descomposició no resultin clarament molestes. Perquè les platges rebin el distintiu d'excel·lència cal que tinguin papereres i contenidors suficients i, a més, han de fer la recollida selectiva dels residus. També han d'estar vigilades, amb un equip de socorristes que actuïn quan ho requereixi algun dels usuaris. Entre la trentena de paràmetres que han de complir les platges amb bandera blava hi ha l'obligatorietat de tenir lavabos, i com a mínim un d'adaptat, així com un punt d'aigua potable per als seus banyistes.

Al litoral de la regió metropolitana hi ha un total de 21 platges que compleixen els prop de trenta requisits imposats per la Fundació Europea d'Educació Ambiental per atorgar la bandera blava. És l'únic punt del país que ha incrementat el nombre de segells de qualitat enguany. L'estiu passat tenia un total de vint distintius d'excel·lència i aquest n'hi haurà un més. El nou segell l'ha guanyat la platja del Cavaió, més coneguda com la tercera platja, al municipi d'Arenys de Mar, al Maresme. El regidor de Territori i Sostenibilitat d'aquest municipi, Joaquim Ponsarnau, es va mostrar molt satisfet de la distinció després de la feina que ha portat a terme l'últim any i mig la comissió tècnica creada específicament per assolir aquest objectiu. Gràcies a la bandera blava «aquest estiu hi haurà la senyalització nova, on consultar les analítiques de l'aigua i els serveis de què disposa la platja», va explicar Ponsarnau.

El Maresme, la comarca de la regió metropolitana on hi ha més banderes blaves, té deu platges més amb el segell de qualitat. Es tracta de la d'Ocata (el Masnou); Sant Vicenç de Montalt (Sant Vicenç de Montalt); dels Tres Micos (Caldes d'Estrac); Canet (Canet de Mar); Sant Pol (Sant Pol de Mar); la Platjola i el Morer (Sant Pol de Mar); Gran (Calella); Garbí (Calella); Pineda (Pineda de Mar) i Malgrat Centre (Malgrat de Mar).

La segona comarca amb més banderes blaves és la del Barcelonès amb un total de cinc distintius. Tenen aquest segell de qualitat les platges de Barcelona de la Nova Mar Bella, Nova Icària, Mar Bella, Bogatell i també la Barceloneta.

El Garraf és la tercera comarca amb més distintius de qualitat. Té un total de quatre banderes blaves a les platges Llarga (Cubelles); de Sant Gervasi (Vilanova i la Geltrú); de Ribes Roges (Vilanova i la Geltrú) i d'Adarró (Vilanova i la Geltrú).

La demarcació del Baix Llobregat té una única platja amb bandera blava. És la de la Pineda, al municipi de Castelldefels.

La Diputació acosta les biblioteques a l'aigua

Una trentena de biblioteques de la xarxa de biblioteques municipals de la Diputació de Barcelona traslladen la seva oferta a les platges i també a piscines, places i terrasses de la demarcació.

Les que anomenen biblioplatges s'instal·len a les platges d'Arenys de Mar (del 16 de juliol al 31 d'agost), Castelldefels (de l'1 de juliol al 31 d'agost), Gavà (del 26 de juny al 28 d'agost), Malgrat de Mar (de l'1 de juliol al 31 d'agost) i, a Barcelona, a la de Mar Bella (de l'1 de juliol al 31 d'agost) i a la de la Barceloneta (de l'1 de juliol al 30 de setembre). Aquest servei posa a disposició dels banyistes materials per a diverses edats i interessos, que permeten una lectura ràpida: novel·les curtes, còmics, contes, revistes i diaris. L'objectiu és fomentar l'hàbit de la lectura durant el temps lliure. A més, les biblioplatges també ofereixen activitats com ara les narracions de contes.

Girona i Tarragona perden banderes

L'any passat hi havia un total de 92 banderes repartides per les platges del litoral català. Aquest any, el distintiu d'excel·lència només onejarà a 87 platges. Mentre que la demarcació de Barcelona és l'única que guanya una bandera blava, la de Girona perd quatre segells i la de Tarragona dos.

La demarcació on onejaran més banderes blaves és la de Tarragona amb un total de 39 distintius. El municipi tarragoní amb més banderes serà l'Ametlla de Mar, amb cinc platges guardonades: la de Calafato, Cala Forn, l'Alguer, Pixaveques i Sant Jordi d'Alfama. Un total de 27 platges gironines tenen bandera blava. El municipi de Girona amb més guardons és Calonge, amb quatre, a les platges de Es Monestrí, Torre Valentina, Sant Antoni i Cala Cristus.

Els ports esportius amb excel·lència

El distintiu de bandera blava no només el reben les platges sinó també els ports esportius repartits pel litoral català. Aquest estiu, hi ha un total de 21 ports esportius que han rebut aquest segell d'excel·lència de la Fundació Europea d'Educació Ambiental. Els ports que aquest any tenen la bandera blava són: Club de Vela Blanes, Club Nàutic Garraf, Club Nàutic l'Ampolla, Club Nàutic Estartit, Club Nàutic Cambrils, Club Nàutic l'Ametlla de Mar, Consorci Port Mataró, Port Esportiu Marina Palamós, Marina Port Vell, Port Esportiu d'Aiguadolç, Port de la Selva, port de Roses, Port Ginesta (Castelldefels), Port Olímpic de Barcelona, Port Torredembarra, Port d'en Forés (Cambrils), port de Llançà, port de Marina Empuriabrava, port de l'Escala, Port Esportiu de Salou i Port Esportiu de l'Hospitalet de l'Infant i Vandellòs,



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona