Medi ambient

Dénia substituirà les palmeres del passeig

Moltes d'elles estan afectades pel morrut roig tot i els tractaments fitosanitaris

La regidoria de Parcs i Jardins ha anunciat la redacció d'un pla d'actuació en el passeig del Saladar per a substituir la vegetació de la mitjana, afectada per la plaga de morrut roig.

A pesar dels tractaments fitosanitaris aplicats per una empresa autoritzada per la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació des d'agost del 2011, no ha sigut possible eradicar la plaga que afecta les palmeres del passeig.

Les diferents propostes sobre el tipus de vegetació que substituirà a les palmeres i les estructures possibles que contempla el pla seran sotmeses a un procés de participació ciutadana perquè els principals afectats pel canvi (veïns del carrer, associacions, hostalers i comerciants) participen en la presa de decisions.

Les actuacions proposades tenen un cost elevat, però s'aniran executant a poc a poc, començant per les zones més afectades.

El regidor de Parcs i Jardins ha reconegut que la plaga de morrut roig “no cessa” en el terme municipal. Entre els motius enumerats, Signes ha denunciat que la conselleria “ha retirat totes les ajudes que rebíem”, la qual cosa inclou la fi del subministrament d'insecticides o la supressió dels cursos de formació i informació sobre la plaga que s'impartien a professionals i ciutadans. Altres factors que influïxen són l'elevat cost dels tractaments, difícilment assumibles pels particulars, i el desconeixement d'estos sobre el procediment que s'ha de seguir quan hi ha exemplars infectats en la seua propietat.

Segons dades facilitades pel regidor, des de gener fins a octubre del 2012 s'han abocat en la planta 1.606 tones de troncs infectats. Majoritàriament eren de palmera canària (1.537 tones), seguides de Phoenix dactylifera (47 tm) i Washingtonia robusta. Del total depositat, un 10% era d'exemplars de titularitat municipal i la resta procedia de particulars.

Parcs i Jardins, en col·laboració amb la Regidoria de Medi Ambient, ha obert, en el que portem d'any, 150 expedients sancionadors a propietaris que havien eludit la seua obligació de talar les palmeres afectades i portar-les a la planta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.