Medi ambient

Temporal amb onades de 7 metres metres

El temporal nega els passejos marítims a Platja d'Aro, Roses Blanes i Lloret

Les pluges porten al límit del seu cabal els rius, que es desborden en alguns punts

La llevantada que va afectar ahir les comarques gironines va deixar onades de fins a set metres i intenses pluges que van portar els rius al límit de la seva capacitat i van provocar que el Ter i el Fluvià es desbordessin en alguns punts, tallant carreteres menors i camins. La força de les onades també es va sentir amb molta intensitat i va deixar destrosses menys importants que al 2008 als passejos marítims de Blanes, Sant Antoni de Calonge, Portbou, Roses, l'Estartit o Lloret de Mar, on es va optar per tancar trams dels camins de ronda així com ports.

Ripollès i Garrotxa

A la Garrotxa, tots els passallisos que salven el Fluvià a Montagut i Oix, Sant Jaume de Llierca i Argelaguer van quedar inutilitzats i alguns baixos de Sant Jaume de Llierca es van inundar. Algunes cases i algun veïnat (com els Angles de Montagut), situats al marge dret del Fluvià, van quedar aïllats durant unes hores. Al Ripollès es van acumular més de 200 litres en molts punts, sobretot a la vall de Camprodon. A la carretera de Vallfogona i entre Ripoll i Sant Joan de les Abadesses, hi va haver petites esllavissades. Les precipitacions van deixar neu al Pirineu, amb gruixos de més de mig metre.

Pla de l'Estany

A Banyoles es van recollir 95 l/m² en dos dies. Entre dilluns i ahir a mig matí, el nivell de l'estany va pujar 27 cm (una crescuda sobtada gens habitual) i va fer que al migdia es desbordés en les vores habituals, com ara la que dóna al camp de futbol. La carretera de circumval·lació va quedar tallada per la banda de Porqueres. Per evitar un desbordament més gran de l'estany es van obrir les dues comportes de desguàs cap als recs i el Terri.

Alt Empordà

A Figueres, on es van registrar 45 l/m², es va tallar la carretera de Vilatenim al Far d'Empordà per la crescuda del Manol. Pel que fa als passejos marítims, tot i que no es va observar cap incidència greu, molts van quedar inundats i intransitables, com a Portbou, on, a banda de l'aigua acumulada, el passeig va quedar cobert de pedra, sorra i troncs. L'Ajuntament necessitarà llogar una màquina per netejar el passeig i fer-lo utilitzable de nou. Al Port de la Selva, tot i la potència de la llevantada, només es va haver de lamentar la pèrdua d'una barca de rem de l'Ajuntament, que va quedar engolida pel mar. A Roses el passeig marítim també va quedar inundat i es va desbordar la riera del Mas Oliva, que va obligar a tallar un dels accessos del centre escolar. La desembocadura del Fluvià va quedar afectada per la crescuda del riu. La força de la llevantada i de la riuada confluïen a la Gola i el riu es va botir més d'allò que és habitual i es va desbordar en alguns punts. El camí d'accés al Fluvianàutic va estar tallat des de primera hora del matí per inundació, i molts camps de fruiters van quedar negats.

Baix Empordà

A l'Estartit, la llevantada va fer mal. Les onades es van endur part del passeig dels Griells al sector que no havia estat reforçat i van fer encara més esvorancs al Molinet, afectat per destrosses importants durant aquests temporals. A la platja Gran, l'aigua va entrar fins arran de passeig marítim dimecres a la matinada. Diversos carrers del sector de l'avinguda Roma van quedar colgats d'aigua i l'accés tant a peu com en cotxe es feia complicat. A Platja d'Aro, el temporal també va fer estralls a primera hora del matí al passeig marítim, va arrasar algunes terrasses i va inundar alguns soterranis. Finalment, a Sant Feliu, les pluges i el vent van fer caure part del mur del mirador de Sant Elm, que es va tancar al públic.

Gironès

A la ciutat de Girona, la imatge més destacada van ser els importants cabals dels rius Ter i Onyar. L'Onyar va superar els dos metres a primera hora del matí, quan va triplicar el cabal passant dels 18 m³ per segon als gairebé 60. Per la seva banda, el Ter es va desbordar en espais inundables de Fontajau i al Pont Major.

Informació elaborada per E. Agulló, J. Puntí, M. Vicente, J. Casas, R. Estéban, E. Carrera, D. Vilà, J. Trillas)

S'allunya el risc de sequera

Joan Trillas

L'alerta de sequera era una possibilitat real fins ahir. Les intenses pluges –vegeu gràfic– han ajudat a emplenar els embassaments de les conques internes i els s'han situat al 52,9% de la seva capacitat, quan tot just ara fa uns dies s'estava a les portes d'activar les alertes per sequera. Ha anat de poc més d'un mes. Pel que fa als embasaments, el de Boadella, a Darnius, està al 50,84%; el de Susqueda (Osor), al 45,38% i el de Sau (Vilanova de Sau), al 45,38%. A finals de l'any passat, encara s'arrossegava una sequera hidrològica. Aquest tipus de sequera és l'impacte que la falta d'aigua té sobre el medi natural, i que ja es va poder comprovar l'estiu del 2012 amb uns boscos secs a causa de l'estrès hídric. També a final de l'any passat, els embassaments gironins presentaven xifres relativament baixes respecte a les que presentaven un any endarrere o les mitjanes dels últims anys. Susqueda i Sau estaven el setembre del 2012 al 57% de capacitat –el 2011 estaven al 94% i 69% respectivament–, mentre que Boadella estava al 36%, quan feia dotze mesos estava al 63%. Pel que fa al Ter, i per poder valorar l'impacte de les pluges dels darrers dies, ha multiplicat per més de cent el seu cabal màxim habitual al pas per Girona. Amb les dades a la mà, el cabal del riu Ter va arribar ahir als 400 m³/s, mentre que uns dies abans no superava els 3,4 m³/s, segons dades de l'ACA .

Platges tancades a Blanes i Lloret

Diverses platges de la Costa Brava sud es van tancar ahir per precaució. A Blanes també es van haver de tancar els accessos a sa Palomera i a l'escullera del port, així com alguns trams del passeig marítim. Al passeig marítim es va produir algun dany, com la caiguda d'un mur o l'aixecament d'algunes llambordes; lluny, però, dels greus desperfectes de temporals d'anys anteriors. A Lloret de Mar, a part de totes les platges, també es van tancar els camins de ronda i un tram del passeig marítim on arribaven les onades. A la platja de Fenals es va haver de treure sorra de la riera per evitar que s'embossés.

J. Gonzalo

Llevantada amb danys menors

El temporal de llevant va tenir una força notable, amb onades de 7 metres, tot i que les destrosses no van ser tan importants com les del 2008. Els passejos marítims, i alguns baixos i pàrquings, van ser els més perjudicats, com és el cas dels de Blanes, Lloret o Platja d'Aro –imatge inferior de l'esquerra– i el de Griells, a l'Estartit, on se'n va menjar un tros –foto inferior de la dreta–. Pel que fa als rius i les rieres, es van desbordar en alguns punts, com és el cas del riu Llierca –foto del centre,passant per sobre un passallís que porta a Tortellà–. L'Onyar –foto superior, al pas per Girona– no es va desbordar i el Ter va multiplicar per cent el seu cabal habitual a Girona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona