Medi ambient

medi ambient

Les comarques gironines han registrat vuit petits sismes en tres mesos

Són de molt baixa intensitat, microsismes, i no han estat percebuts per la població

Des del 1994 s'han registrat 26 terratrèmols que sí s'han notat

A la demarcació de Girona, que té una baixa intensitat sísmica –igual que la resta de Catalunya–, en els primers tres mesos de l'any s'hi han registrat vuit petits sismes. Les intensitats han oscil·lat entre els 1,9 i els -0,1 de l'escala Richter. Les comarques on s'han produït són la Selva (4), el Baix Empordà (1), l'Alt Empordà (1), el Ripollès (1) i la Garrotxa (1). La Selva, doncs, continua registrant l'activitat més alta. A Girona, el darrer registrat va ser dijous passat a Vila-sacra i va tenir una intensitat d'1,9 de l'escala Richter.

Des del 1994 i fins al 2012, s'han registrat –entre els més significatius– 26 terratrèmols que sí que han estat percebuts per la població gironina. D'aquests, 10 han estat a la Selva i 8 al Ripollès. Aquests són els que, en major o menor mesura, han pogut ser percebuts, en oscil·lar entre els 2,0 i 2,9 de l'escala de Richter. Per ubicar aquesta activitat sísmica, cal centrar-se en la zona de la Mediterrània occidental. Aquest punt està situat en una zona de col·lisió entre les plaques tectòniques d'Europa i de l'Àfrica, tot i que la convergència és moderada i els terratrèmols es produeixen amb poca freqüència. Amb tot, la història documenta moviments sísmics destructius, com el del 2 de febrer del 1428, que va esborrar del mapa els nuclis de Queralbs i Tortellà i va produir milers de morts a tot Catalunya.

LA XIFRA

4
La Selva
és la comarca on s'han donat més moviments sísmics, mentre que a la resta no han passat d'un.

LA DATA

1428
Es va produir
un dels terratrèmols més destructius i devastadors, durant la celebració de la Candelera.

Els vestigis de la font Pudosa, a Amer

Les comarques gironines tenen vestigis evidents o indicadors d'activitat sísmica. Un d'aquests punts, i que desprèn curiositat, està situat a uns quilòmetres del municipi d'Amer, a la zona boscosa on hi ha la font Pudosa. La font Pudosa és una bassa on es pot percebre el mormoleig que fan les bombolles de diòxid de carboni (CO2) i radó en trencar-se a la superfície.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona