Medi ambient

MEDI AMBIENT

Primers mosquits al baix Ter i la badia de Roses per l'alça de les temperatures

El servei de control alerta de l'aparició d'algun insecte adult que hagi escapat de la campanya de fumigacions

Les pluges en van afavorir l'eclosió

El servei de control de mosquits de la badia de Roses i del baix Ter ha alertat que la pujada de temperatures registrada al llarg de la setmana passada pot afavorir l'aparició d'alguns exemplars de mosquits adults, en l'àrea d'influència dels 13 municipis on fins ara –el consistori d'Ullà n'acaba de sol·licitar la baixa– regularment han fumigat per evitar la proliferació de larves.

Després d'un hivern extraordinàriament sec, les pluges i el temporal de llevant de principis de març van afavorir una primera inundació i eclosió de mosquits en les zones humides. Els tractaments aplicats fan servir cristalls d'una proteïna que ataca, sobretot, l'espècie Ochlerotatus detritus, que es desenvolupa en maresmes salades durant els mesos d'hivern i primavera, pica a l'exterior i es pot desplaçar en un radi de desenes de quilòmetres.

Les fumigacions i aplicacions dels productes químics abasten grans extensions de zones de cria i destaca el fet que fan servir la tècnica més neta que es coneix per eliminar les espècies més molestes. Però, alhora, des del servei s'admet que és impossible assolir el 100% d'efectivitat, ja que sempre hi ha alguns mosquits que escapen dels tractaments.

Campanya d'estiu

Amb vista als mesos d'estiu, el servei se centrarà en altres espècies, com ara els anòfels –que crien als arrossars i poden transmetre malalties com, per exemple, el paludisme–, el molest mosquit tigre –per al control del qual insisteixen en la col·laboració ciutadana per evitar acumulacions d'aigua en patis, jardins i conreus– o l'Aedes mariae, una espècie freqüent a la Costa Brava que desenvolupa les larves en forats de roques i penya-segats.

LA DATA

07.03.13
Al final
de l'última llevantada es va constatar una gran eclosió de mosquits d'hivern per l'alt nivell de les maresmes.

LES XIFRES

5-7
dies
és el període de desenvolupament més ràpid de les larves amb temperatures altes, sobretot a l'estiu.
12
municipis
formaran part del servei a partir d'aquest any, arran de la recent baixa de l'Ajuntament d'Ullà.

Ullà plega per motius econòmics

L'Ajuntament d'Ullà ha format part de la mancomunitat intermunicipal voluntària per al control dels mosquits des que es va crear, però aquest any ha comunicat la seva baixa per motius econòmics. L'alcalde, Josep López, diu que havia intentat renegociar una rebaixa de la seva quota actual de participació, d'uns 4.000 euros anuals, però que els gestors de l'ens no ho veien possible i al final el consistori ha decidit sortir-ne. Per López, les actuacions de controls se centren “sobretot en els arrossars o zones humides com ara les que ocupen alguns càmpings”, tipus de terrenys que no s'adiuen amb els del seu municipi. I subratlla que l'endarreriment d'algunes partides pendents de la Generalitat, com ara la del fons de cooperació local de l'any passat, els han deixat la tresoreria al límit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona