el reportatge

Veus contra la incineradora

L'Ateneu Popular de Sitges i l'APMA creen una plataforma ciutadana que rebutja la planta d'incineració

dues fonts de contaminació. La presència de «dues fonts altament contaminants», la planta cimentera de Vallcarca (a la imatge), i el projecte de la incineradora, provocaria «efectes fortament nocius per a la natura i la salut», segons la nova plataforma ciutadana.

Els plens municipals de Sitges i Vilanova, i el del Consell Comarcal del Garraf ja han dit «no» a la incineradora. Ara és el torn dels ciutadans, que han posat en marxa una plataforma ciutadana per «controlar» les accions dels ajuntaments i «vetllar» pel rebuig de la comarca a la instal·lació. Impulsada per l'Ateneu Popular de Sitges i l'Agrupació per a la Protecció del Medi Ambient, la nova entitat vol crear una «base social» preparada per lluitar contra un projecte de l'Entitat Metropolitana de Serveis Hidràulics i Tractament de Residus, que segons algunes informacions podria situar la planta d'incineració a Vallcarca.

El nou col·lectiu, que té el web plataformanoincineradora.blogspot.com, iniciarà una recollida de signatures que donin suport a les al·legacions que adreçarà a l'entitat metropolitana, en espera que es trenqui «el silenci» sobre la futura instal·lació de la planta. «Estem en contra que es faci una incineradora a qualsevol lloc del país», detalla Xavier Salmeron, membre de l'Ateneu. «Els tractaments finalistes (abocadors i incineradores) haurien de ser l'última opció, quan la resta ja haguessin estat explotades al màxim», assegura. L'entitat destaca que «incinerar suposa emetre i dispersar a l'atmosfera gasos que contenen metalls pesants (plom, cadmi, mercuri...) i gasos organoclorats com les dioxines, els furans o els àcids». Per l'Ateneu, «Vallcarca és just al cor del Parc Natural del Garraf i al bell mig de la part marina de la Xarxa Natura 2000, corresponent a les costes del Garraf»; la ubicació de la incineradora a la zona «suposaria la presència de dues fonts altament contaminants: la incineradora i la planta cimentera (propietat d'Uniland), que ara disposa de llicència i que és la planta pilot per a la polèmica crema de llots de depuradora i farines càrnies, cosa que pot tenir efectes fortament nocius per a la natura i la salut, segons multitud d'estudis».

Com la plataforma, UM9 diu «no» a la incineració «ni al Garraf ni enlloc». Altres partits com CiU s'han oposat frontalment a la possibilitat que el projecte es construeixi a Sitges, presentant mocions als ajuntaments i al Consell Comarcal. Des de Sant Pere de Ribes, CiU Via no entén «el paper del govern local», del PSC, ICV i ERC, que «es va excusar en la falta de comunicació oficial del projecte» per no rebutjar-lo en el ple del juny. «Una vegada més, l'alcalde Blanco intenta “nedar i guardar la roba” davant decisions adoptades des d'instàncies superiors (governades pel PSC), encara que vagin clarament en contra dels interessos del nostre municipi i de la nostra comarca», diu CiU-Via.

La plataforma també esmenta el «caos» que va viure el PSC a l'hora de prendre una decisió sobre el tema. La moció consensuada al Consell Comarcal, que va tenir el suport socialista, demostra que, «per sort, han canviat d'opinió», segons l'Ateneu, que mostra la seva satisfacció perquè, finalment, els polítics de la comarca hagin acabat pronunciant el desitjat «no».



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona