Medi ambient

MEDI AMBIENT

L'oposició vol que la planta de Forallac vagi a un altre lloc

Els contraris al complex per tractar residus celebren que Urbanisme el faci tramitar de nou, però temen que al final no hi hagi grans canvis

Redoblaran esforços perquè se'n reconsideri la ubicació

Els opositors al projecte de planta de tractament de residus de Forallac s'han pres com un respir la resolució de suspendre la tramitació, decretada fa deu dies per la comissió d'urbanisme de Girona, però temen que encara que l'expedient hagi de repetir el curs burocràtic el format i l'emplaçament que es proposin per a la instal·lació siguin si fa o no fa els mateixos.

La primera plataforma que es va organitzar contra el projecte va ser SOS Empordanet, però en els darrers mesos s'ha articulat una entitat nova, l'Associació de Veïns i Fills de Forallac (AVIFF), que integren diversos veïns –alguns d'ells petits empresaris– dels diferents nuclis del municipi. Pel que fa al seguiment jurídic dels tràmits, les dues entitats van plegades. Quant al reinici de l'expedient, el president de l'AVIFF, David Ros, celebra que “permetrà guanyar temps”, però alhora tem que fins que el projecte es torni a presentar “es refredin els ànims” de la campanya opositora.

Ros destaca el fet que el primer expedient per a la incineradora no va superar els requisits que estableix la normativa ambiental quant al filtratge de les partícules contaminants. Per aquest motiu, han fet arribar la seva inquietud a la direcció de Qualitat Ambiental de la Generalitat i volen aprofitar el fet que el projecte tornarà a sotmetre's a informació pública “per insistir que no s'emplaci al costat del paratge dels Clots de Sant Julià i, si és possible, que no s'instal·li en cap altre punt de Forallac”. En aquesta línia, a més de la mobilització veïnal, volen aconseguir suports externs, com ara el de l'Ajuntament de la Bisbal i altres municipis de la rodalia.

Per Ros i altres socis de l'entitat, la construcció de la planta seria perjudicial, a més de per l'impacte ambiental, per a l'economia dels negocis turístics o les explotacions agropecuàries dels entorns. També posen en qüestió que l'alcalde, Josep Sala, parlés d'una planta de biomassa quan el projecte parla de la crema de combustibles derivats de residus (CDR).

Arrossada informativa

L'AVIFF ha convocat el poble a una arrossada informativa diumenge de la setmana que ve a Peratallada i, prèviament, a les 10 del matí, faran una caminada des del davant de l'església fins als Clots, antigues pedreres de l'època ibera que estan pendents de tornar a ser declarades bé cultural d'interès nacional.

El paratge és a pocs centenars de metres de l'actual planta de transferència de deixalles i del solar on es projecta la futura instal·lació. És per això que també han contactat amb el Departament de Cultura per demanar que els terrenys es mantinguin dins de l'entorn de protecció. I proposen que la parcel·la de la planta actual es reconverteixi, per exemple, en un centre d'interpretació del jaciment.

LA DATA

26.05.13
Han convocat
una arrossada informativa a Peratallada sobre l'estat del projecte de la planta de residus al municipi.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.