Medi ambient

medi ambient

Prova pilot per recollir el rebuig a l'Alt Empordà

L'Armentera, Palau de Santa Eulàlia, Sant Miquel de Fluvià i Ventalló inicien un servei de recollida mancomunat

Els ajuntaments de l'Armentera, Palau de Santa Eulàlia, Sant Miquel de Fluvià i Ventalló han iniciat una prova pilot de contracte mancomunat de la recollida del rebuig, coordinada des del Consell Comarcal de l'Alt Empordà i que ha de servir per millorar la prestació del servei sense que hi hagi cap increment de cost.

Els quatre consistoris han delegat les competències al Consell, que ha preparat un plec de condicions respectant les necessitats de cada municipi. Per fer-ho efectiu, els quatre municipis incorporen ara el sistema easy als seus contenidors, que entre altres millores permet el pesatge dels residus per a cada contenidor, de manera que se sap específicament les tones de residus generades per cada població i cada ruta de recollida. Els resultats es poden controlar a través d'un web.

Una altra de les millores introduïdes és que els contenidors són més grans que els del sistema anterior, fet que ha permès reduir el nombre de contenidors al carrer i unificar la imatge de les àrees d'aportació. Econòmicament, els serveis n'han sortit beneficiats en la mesura que no han representat una despesa superior a la prestació anterior, sinó que ha estat igual o inferior. Segons informa l'ACN, en total, es donarà servei a uns 4.000 habitants i, quan el servei de la recollida del rebuig anava a compte dels municipis, en el cas d'aquests quatre pobles de l'Alt Empordà era deficitari. Segons explica l'alcalde de l'Armentera, cada any hi havia d'afegir 7.000 euros per poder pagar el total de la factura. Ara, amb aquest sistema mancomunat, han reduït els punts de recollida i preveuen aconseguir un estalvi de fins al 25%, que evitarà haver d'augmentar les taxes d'escombraries als ciutadans. Per la seva banda, Ventalló confia aconseguir un estalvi d'un 15%.

Possibles ampliacions

El contracte de recollida l'ha adjudicat el Consell Comarcal i els tècnics de l'àrea de Medi Ambient en faran el seguiment i vetllaran pel bon funcionament de manera coordinada amb els ajuntaments. La iniciativa es valorarà i s'aniran fent altres grups de municipis veïns que vulguin col·laborar-hi. En aquest sentit, l'Ajuntament de Cabanes ha començat a utilitzar-lo.

El Consell Comarcal de l'Alt Empordà va redactar 64 plans de gestió de residus municipals i a cada un s'aconsellava una recollida mancomunada de la fracció resta dels residus municipals. Actualment el Consell ja du a terme la recollida de paper, vidre i envasos de la majoria dels municipis de la comarca. L'objectiu final d'aquest projecte és treballar en cinc grans àrees comarcals que puguin gestionar els residus mancomunadament.

LA XIFRA

4.000
habitants
en total es beneficiaran del nou servei de recollida del rebuig que comparteixen els quatre municipis.

Deixalleria compartida entre l'Armentera i Ventalló

Coincidint amb l'entrada en funcionament del nou servei de recollida, l'Armentera i Ventalló han mancomunat la deixalleria. Es va fer una prova pilot durant sis mesos en alguns nuclis de Ventalló, que portaven els seus residus a les instal·lacions de l'Armentera, i com que la població hi ha respost favorablement, s'ha ampliat a la resta del municipi. Els veïns tenen una targeta per accedir a la deixalleria i els dos agutzils obren un dia a la setmana cada un la instal·lació.

Això ha permès tenir més servei, donar-lo a més gent i amb molt poc increment de les despeses.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona