Medi ambient

medi ambient

El govern ho posa difícil a qui vulgui fer ‘fracking'

Les empreses hauran de presentar estudis d'impacte

La Generalitat vol blindar competències en la matèria

Les empreses que vulguin fer investigació d'hidrocarburs amb la tècnica de la fractura hidràulica, el fracking, hauran d'obtenir una autorització del Departament de Territori i Sostenibilitat, el qual també els exigirà la declaració d'impacte ambiental pertinent. Ho preveu l'ordre que ha signat el titular d'aquest departament, Santi Vila, per incloure aquests aspectes de control en els annexos de la llei de prevenció i control ambiental d'activitats. A la pràctica, aquesta modificació implicarà que caldrà realitzar un estudi d'impacte ambiental que després haurà d'aprovar la ponència ambiental a través d'una declaració d'impacte. En el cas que aquesta sigui favorable, el Departament de Territori i Sostenibilitat encara haurà d'atorgar l'autorització ambiental, que no exclourà altres autoritzacions substantives en matèria energètica.

La declaració d'impacte i l'autorització ambiental l'hauran d'incorporar tots els projectes d'investigació que es realitzin íntegrament en territori català i que utilitzin la tècnica de la fractura hidràulica per a l'obtenció d'hidrocarburs. D'aquesta manera, es garantirà que l'administració ambiental catalana tindrà les competències per prevenir els possibles danys, compensar aquells que siguin inevitables i elaborar una declaració d'impacte desfavorable en el cas que els impactes siguin crítics o severs.

La comissió de seguiment i avaluació de la llei de prevenció i control ambiental de les activitats, que és qui ha fet la proposta al conseller, ha proposat també traslladar totes les activitats empresarials del sector turístic del règim de llicència o autorització al de comunicació. També les antenes de telefonia mòbil, amb l'excepció que determina la normativa bàsica estatal amb la llei de liberalització del comerç.

Evitar la pèrdua de més competències

El govern espanyol està tramitant el projecte de llei per a la garantia del subministrament i increment de la competència en els sistemes elèctrics, el qual modifica la llei d'hidrocarburs, incloent-hi l'exploració i explotació per la tècnica de la fractura hidràulica, i el reial decret d'avaluació ambiental de projectes, incloses l'exploració, la investigació i l'explotació d'hidrocarburs per la tècnica de la fractura hidràulica. Actualment, aquesta activitat no està regulada ambientalment dins l'ordenament català, tot i que la Generalitat té competències per atorgar els permisos d'investigació. Es podria donar la situació que l'avaluació ambiental se sol·licités al govern espanyol, fet que comportaria que la Generalitat només acabés tenint competències, en matèria d'impactes ambientals, per emetre un informe preceptiu, però no vinculant, i que recolliria el Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona