La costa presenta quatre punts negres mediambientals més que l'any passat

L'informe de banderes negres del 2009, presentat per Ecologistes en Acció, conclou que el litoral tarragoní té el mateix nombre de banderes negres que el 2008 però hi augmenta en quatre el nombre de punts negres. Segons Jorge Sáez, coordinador del medi marí d'Ecologistes en Acció, la costa tarragonina és «una de les més desnaturalitzades i desconfigurades del Mediterrani». Aquest fet és degut a la quantitat de ports esportius i passejos marítims del litoral català en general i del tarragoní en particular. Des de l'ens ecologista demanen una reordenació del litoral i una «moratòria urbanística real» del Pla de Ports de Catalunya, ja que «va en contra» del Pla Nacional d'Adaptació al Canvi Climàtic. En l'informe també es denuncia que en el nou Pla de Ports de Catalunya s'ha aprovat per a la província de Tarragona l'habilitació de 2.278 nous amarradors, fet que «farà augmentar greument el problema d'erosió costanera» que afecta la costa de Tarragona.

Respecte a l'informe del 2008, hi ha hagut algunes millores, com ara l'aturada de les obres de l'hotel Ametlla de Mar. Però d'altra banda ha aparegut una nova bandera a Sant Carles de la Ràpita, concretament al camí de guarda des del port fins a la punta dels Alfacs, un projecte que no inclou totes les mesures «per no perjudicar els hàbitats i espècies protegides».

Punts negres

Pel que fa als punts negres, que es diferencien de les banderes pel fet de ser problemes més localitzats i puntuals, aquest any hi ha quatre punts negres més, i aquests són les platges de Calafell, el Vendrell, Roda de Berà i Creixell. Tots quatre punts negres fan referència als vessaments de fuel que s'han succeït al llarg del 2009, vessaments que es produeixen «massa sovint», segons Ecologistes en Acció.

Elisenda Forés, portaveu d'Ecologistes en Acció a Catalunya, comenta que la falta de sediments al delta de l'Ebre és segurament un dels problemes «més preocupants i endèmics» del litoral tarragoní, que gràcies a l'ajuda del canvi climàtic farà desaparèixer prop del 50% de la seva superfície en pocs anys, i que només «es posen pegats als problemes i no s'ataquen d'arrel». Això podria provocar que l'any 2045 la meitat del Delta quedés submergit.

D'altra banda, l'Agència Europea de Medi Ambient senyala la desembocadura de l'Ebre i Tarragona com a «punts alarma» al litoral mediterrani, a causa dels alts nivells de contaminants acumulats, pels vessaments de les indústries químiques.

ELS PUNTS NEGRES

Banderes negres
Port de Tarragona
Passeig Pl. Llarga
Muntanays II
Creixell
Vila-seca
Salou
El Catllar
La Ràpita
Flix ( Erkimia)
Roda de Berà
Ampliació port Ampolla
Ampliació port Coma-ruga
Passeig l'Ampolla
Passeig St Salvador (el Vendrell)
Port esportiu Cap Salou
Camí guarda port la Ràpita
Punts negres
Platja Cunit
Cambrils
Platja de Calafell
Platja del Vendrell
Platja Roda de Berà
Platja de Creixell


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona