Medi ambient

Emoció i ganes de tirar endavant

Dues mil imatges recorden les vivències dels focs de l'estiu passat en una exposició a Darnius que es podrà veure fins l'1 de setembre

Bombers, veïns i càrrecs electes de l'Empordà van coincidir ahir en la inauguració

L'emoció era real i en alguna cara dels que ahir eren a Darnius per la inauguració de l'exposició fotogràfica dedicada als focs del juliol passat s'hi veia alguna llàgrima. No només s'emocionaven els veïns, també edils com ara Patrice Quintana, tinent d'alcalde a Terrades, que comenta amb un veí les fotos aèries de les seves cases respectives. “Ganes de plorar”, contesta Quintana quan se li pregunta què sent tornant-ho a veure. El regidor recorda la impotència, els veïns que trucaven demanant explicacions, les peticions que calia atendre a més de la pròpia preocupació per la seva casa. José Leruth és un resident belga que viu bona part de l'any al veïnat de la Guàrdia. Va perdre la meitat de la casa que veu en una fotografia però l'ha tornada a arreglar i s'estima més pensar en la solidaritat i les noves amistats que es van crear a partir d'aquells dies. L'Anna ha vingut de Cantallops, diu que ho va perdre tot, també els animals (tenia llames), i que no ha rebut cap ajuda financera. També vol girar full i ser optimista però recorda la ràbia de quan trucava a emergències i no l'atenien. Bombers i representants de les ADF també miren les fotos. “No estic gaire a gust, se'm posa la pell de gallina revivint això”, diu un bomber. N'hem après? “No ho crec, encara veig inconscients que llancen cigarrets”, afegeix. “Tot i els morts ens va sortir barat, hauria pogut ser una tragèdia molts més grossa”, es lamenta un altre bomber.

Sònia Martínez, l'alcaldessa de la Jonquera, també vol recordar en prioritat els morts. “Cal insistir en la prevenció, potser amb una assignatura a l'escola i que els nens sensibilitzin els adults”, diu l'alcaldessa. Al setembre portarà aquesta exposició itinerant a la Jonquera.

La mostra recull 350 fotografies i les que no hi han cabut desfilen en pantalles digitals: 2.000 imatges dels focs en setze municipis; però Pere Perxés, que ha dirigit l'exposició, n'ha recollit unes sis mil en total entre professionals i aficionats. També s'exposen reculls de premsa. A més de l'exposició –oberta fins l'1 de setembre a la sala museu–, durant l'estiu s'organitzaran a Darnius xerrades, sortides al bosc i actes festius o divulgatius relacionats amb l'incendi. Sis restaurants hi col·laboren amb un menú especial. “És una iniciativa per fer memòria, per crear un revulsiu i perquè a partir d'això puguem fer les coses millor”, diu l'alcalde de Darnius.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona