Medi ambient

L'Alt Empordà serà pioner en la gestió dels residus orgànics

Boadella, Terrades, Biure, Darnius i Maçanet de Cabrenys estan a punt de començar un pla de tractament conjunt

Es recollirà l'orgànic porta per porta als 5 pobles i es generarà localment un compost de qualitat

Boadella, Terrades, Biure, Darnius i Maçanet de Cabrenys estant a punt de començar una prova pilot de tractament descentralitzat dels residus orgànics. El projecte començarà a funcionar d'aquí a final d'any o, a tot estirar, a principi del 2014. El conjunt dels cinc pobles representa una població d'uns 2.000 habitants distribuïts en prop de 800 habitatges als quals es repartiran 900 cubells per recollir els residus orgànics (els de color marró) i 900 cubells grisos per a la resta de residus. Als establiments comercials (sobretot restaurants de la zona que produeixen gran part d'aquests residus) els cubells seran més grossos que en el cas dels particulars. La recollida es farà porta per porta: per als particulars, es passarà a recollir l'orgànic 2 o 3 dies a la setmana en funció de les necessitats, cada dia, si cal, per als establiments comercials, i la fracció restant es recollirà un cop a la setmana per a tothom. Els residus orgànics recollits seran tractats localment en una planta a Boadella per obtenir un compost orgànic, que podria ser a disposició gratuïtament pels veïns dels cinc pobles i a un cost simbòlic per a usos professionals.

Nova planta

Tot està a punt, i falta treure a concurs la nova planta de tractament, que serà a Boadella (on ja n'hi ha una en funcionament però que ha quedat obsoleta). Quan això estigui fet, caldran uns tres mesos perquè estigui operativa. Es tracta d'una infraestructura senzilla, amb part de la maquinària més cara que serà mòbil i que es podrà compartir, si cal, ulteriorment amb més pobles. El municipi de Boadella és el punt de partida de la iniciativa: allà ja fa anys que produeixen un compost de qualitat que venen, i que “els el treuen de les mans” explica Frederic Puig, de l'empresa Spora, que ha planificat l'aspecte tècnic d'aquest projecte.

Els quatre altres pobles s'ajuntaran ara amb Boadella per ampliar l'experiència i compartir costos. Segons Puig, es tracta d'una prova pilot en el sentit que l'objectiu és implantar un tractament de tots els residus orgànics de manera descentralitzada.

Subvenció de l'ARC

El cost del projecte és de 298.000 euros, un 93% dels quals està finançat per l'Agència de Residus de Catalunya (ARC), i el 7% per la Diputació de Girona. El Consell Comarcal de l'Alt Empordà és l'entitat supramunicipal que ha rebut la subvenció pel projecte i hi posa el suport tècnic per gestionar i coordinar-ne el procés administratiu. El cost és bàsicament per a la nova planta, –que es crearà a Boadella–, els cubells, la campanya de divulgació que es desenvoluparà i la compra d'un vehicle de recollida, que ja s'està tramitant. Quan el projecte s'hagi desenvolupat, es preveu que generarà l'equivalent a dos llocs de treball.

900
cubells seran els que es repartiran per recollir els residus orgànics, i 900 més per a la resta de residus.
2
dies o 3 a la setmana, segons les necessitats, serà quan recolliran els residus orgànics porta per porta.

LES XIFRES

298.000
euros
és el pressupost del projecte un 93% del qual està finançat per l'ARC, i el 7%, per la Diputació de Girona.
2.000
habitants és la població total que representen tots els cinc municipis en aquest projecte.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona