Montilla aposta per l'ampliació d'Aigüestortes tot i que el projecte del govern fa tres anys que està aturat

El president de la Generalitat, José Montilla, va afirmar ahir, durant una visita al Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, que el govern aposta per l'ampliació d'aquest espai protegit. L'ampliació està bloquejada des de fa tres anys a causa d'algunes desavinences entre el Departament de Medi Ambient i els diferents municipis afectats. Montilla va defensar, tal com ho havien fet anteriorment els consellers de Medi Ambient, Salvador Milà –que va presentar el projecte el 5 de juliol del 2006–, i Francesc Baltasar, que l'ampliació és farà però amb consens i diàleg amb el territori. Tot i això, el President no va voler parlar d'una data concreta.

Montilla va dir que s'ha d'apostar pel turisme sostenible i que llocs com ara el parc nacional demostren que Catalunya no té només el turisme de sol i platja. El nombre de visitants a l'espai de protecció mediambiental més alta que hi ha a Catalunya aquest mes de juliol ha augmentat un 12% respecte al mateix mes del 2008. El parc, situat a la vegueria de l'Alt Pirineu i Aran, havia de duplicar l'espai de protecció estricta, passant de les 13.901 hectàrees actuals a les 26.665, augmentar el perímetre de protecció exterior en un 54% i convertir aquesta zona perifèrica en parc natural, fent créixer, així, el grau de protecció. La raó principal del fracàs del projecte ha estat l'oposició frontal dels ajuntaments. Cap dels alcaldes dels municipis pirinencs afectats per l'ampliació de la zona estricta –la que gaudeix del grau de protecció més gran però que, per tant, en restringeix més els usos– l'accepta. La majoria esgrimeix que el projecte s'ha dibuixat des de Barcelona i que no s'ha buscat el consens; en el fons, les raons econòmiques són les que tenen més pes.

El President també va visitar l'estació d'esquí alpí d'Espot i hi va anunciar millores; igual que en la de Portainé, ambdues gestionades per la Generalitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.