Medi ambient

medi ambient

Els ecologistes qüestionen la junta del parc del Montgrí

Creuen que la composició és massa “localista” i que no té prou en compte l'estudi del patrimoni històric

També troben que el gran nombre d'integrants farà que el funcionament no sigui àgil

L'Associació de Naturalistes de Girona (ANG), la Institució Altempordanesa d'Estudi i Defensa de la Natura (Iaeden) i l'Associació del Fòrum l'Escala van qüestionar ahir en un comunicat conjunt la composició de la junta rectora del Parc Natural del Montgrí, les Medes i el Baix Ter, aprovada aquesta setmana pel govern de la Generalitat. Les tres entitats creuen que “no és la més encertada, ja que l'òrgan rector aprovat no és representatiu ni equitatiu respecte a la diversitat territorial i social que s'inclou en el parc natural”.

Alhora, aquestes entitats critiquen que el Departament d'Agricultura i Medi Natural “no hagi tingut en compte cap de les al·legacions presentades”, i consideren que el procediment que ha seguit l'aprovació d'aquesta junta rectora “no ha estat prou transparent”. Entre les mancances, esmenten com a exemple l'“excessiu localisme” de la llista de representants i que, “si bé l'àrea és rica en valors culturals i patrimoni històric, no ha quedat prou representada cap entitat o organització dedicada a la preservació o l'estudi d'aquesta dimensió”. Tot i acceptar que les entitats locals i la presència dels ajuntaments és legítima, alerten que “la sobrerepresentació d'aquesta escala pot resultar perjudicial per als interessos més generals i desembocar en un difícil encaix amb realitats d'escales regionals, nacionals i internacionals”.

“Poca operativitat”

L'altra qüestió que tampoc veuen clara els tres grups ecologistes és la quarantena de membres que integraran l'òrgan de gestió del parc: “La gran quantitat de membres que formen la junta rectora farà que sigui poc efectiva i operativa.” Naturalistes, l'Iaeden i el Fòrum l'Escala argumenten que la presa de decisions en la junta ha de ser “àgil i eficaç”, per bé que la Generalitat ja ha anunciat que es designarà una comissió permanent que actuarà per delegació de la junta com a òrgan permanent de consulta i tutela de la gestió.

Per tots aquests motius, les tres associacions demanen al Departament d'Agricultura “que rectifiqui l'aprovació i faci una nova proposta de membres de la junta que garanteixi la representativitat de tots els actors territorials i un enfoc holístic més enllà dels límits del parc”, per “donar veu als legítims interessos del conjunt de la ciutadania o del país”.

LA XIFRA

40
representants
de la Generalitat, els 8 ajuntaments amb terrenys dins el parc natural i entitats integren l'ens rector.

LES FRASES

Les entitats i organitzacions que s'inclouen en la junta mostren deficiències en la proporcionalitat i un biaix cap al localisme
El procediment que ha seguit l'aprovació d'aquesta junta rectora no ha estat prou transparent
Comunicat d'ANG, Iaeden i Fòrum l'Escala


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona