Medi ambient

MEDI AMBIENT

Enllestits els treballs a les lleres el Ter afectades per l'incendi del novembre

L'ACA ha actuat en catorze quilòmetres des de Darnius a Foixà

El conseller Santi Vila va ser ahir a Jafre amb motiu d'una plantada a l'Illa d'Avall

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, va donar ahir per acabats a Jafre els treballs d'emergència que ha dut a terme l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) a les lleres dels municipis afectats per l'incendi del novembre passat al Baix Empordà. En total, des de mitjans de desembre, s'han fet una dotzena d'actuacions amb un cost de prop de 100.000 euros.

Ahir, Vila va visitar Jafre amb motiu dels treballs de recuperació dels boscos de ribera de gran part de l'Illa d'Avall, terreny de propietat municipal que forma el darrer meandre del riu Ter. Aquesta ha estat una iniciativa liderada per l'Ajuntament de Jafre i el consorci Alba Ter per replantar uns 200 arbres de bosc de ribera a l'Illa d'Avall que, contra tot pronòstic, va quedar afectada per l'incendi. Aquesta, a més, va ser una de les quatre zones que han format part del projecte Life Riparia Ter 2010-2013.

El conseller va destacar que, només tres mesos després, “s'ha aconseguit remuntar la situació amb el treball de tots” i amb la participació activa de la Generalitat, ajuntaments i la Diputació: “Hi hem destinant una quantitat de diners molt important. Més si tenim en compte que la propera convocatòria d'intervenció a les lleres a penes tindrà 400.000 euros de pressupost.”

Els treballs es van fer en 19 punts i en una longitud de 14 quilòmetres per trams, des de Darnius a Foixà, si bé principalment al Baix Empordà, han tingut un cost proper als 95.000 euros i han estat executats per Forestal Catalana, en virtut d'un conveni subscrit amb l'ACA. Les actuacions han permès recuperar la totalitat de la secció hidràulica natural dels cursos fluvials, donant així una major capacitat de desguàs de les lleres, i reduir el volum de massa vegetal potencialment arrossegable.

LA FRASE

Avui, la plantada és simbòlica, peró el que caldrà és seguir treballant i actuar a les lleres i als rius
Santi Vila
Conseller de territori i sostenibilitat

LA XIFRA

14
quilòmetres
fan els trams en què s'ha actuat per recuperar les zones de ribera afectades per l'incendi del novembre.

LA DATA

12.11.13
Un incendi
va afectar més de 500 hectàrees al Baix Empordà, aconseguint fins i tot salvar el riu Ter.

Més de 76 actuacions el 2013

Durant el 2013, s'han resolt i autoritzat 76 actuacions de conservació i manteniment de lleres, gairebé totes sol·licitades pels ajuntaments. També s'han signat quatre convenis entre l'ACA i diferents ens locals –Consell Comarcal de la Garrotxa, Santa Cristina d'Aro, Bordils i Pedret i Marzà-, que autoritzen les actuacions programades per aquests ens locals durant el 2013-2015. També s'està treballant per signar 15 convenis amb altres ens locals. Els pressupostos de l'ACA per al 2014 preveuen una partida de 400.000 euros per fer actuacions de manteniment i conservació de lleres en l'àmbit de les conques internes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona