Medi ambient

L'Ajuntament de Lloret confia que la platja es regenerarà sola

El temporal s'emporta la sorra de dos punts del litoral lloretenc

El govern local espera que una futura llevantada retorni l'arena al seu lloc original

Han quedat
sense sorra la platja Gran i la de Fenals de Lloret

Un fort temporal de vent, d'aigua i també de neu va afectar ahir i abans-d'ahir diversos punts de la demarcació. A Lloret de Mar va tenir una repercussió important en platges del municipi. Un clàssic en aquestes dates a la Selva Marítima: la garbinada deixa les platges sense sorra. En les darreres hores, a Lloret se n'han vist dues d'afectades: “És el que passa cada any quan hi ha temporals de garbí o de llevant”, va assenyalar Jordi Martínez, regidor de Territori i de Seguretat Ciutadana de Lloret de Mar. Les conseqüències d'aquest temporal, però, han estat una mica més accentuades.

A la platja gran de Lloret, per exemple, el temporal es va emportar tanta sorra que va deixar els espigons al descobert. El tram afectat és el que va des de l'altura de l'ajuntament fins a la riera. Les escales van quedar descalçades i van haver de ser acordonades amb cinta policial per evitar accidents. La mateixa situació es va viure a la platja de Fenals. El temporal es va emportar la sorra i fins i tot va afectar una part del passeig. Martínez va explicar que en els dos casos els trams afectats havien estat els del sud: “Si ve garbí, s'emporta la sorra de la platja de més cap al sud i la du cap al nord i, quan ve llevant, al revés.” Les afectacions a les platges de Lloret es van viure especialment entre diumenge i ahir al matí.

Esperant les llevantades

L'Ajuntament de Lloret de Mar no prendrà de moment cap mesura per regenerar les platges, en espera que una futura llevantada retorni la sorra al seu punt. “No farem cap acció: quan vingui un temporal de llevant, ja posarà la sorra al seu lloc”, va assenyalar Martínez, que sí que va admetre que es preocuparien si a l'abril encara es mantenia aquesta situació. Si fins aleshores no s'ha produït cap llevantada que normalitzi la situació a les platges, hauran de prendre alguna mesura: “Quan s'acosti la temporada, haurem d'estar atents per veure si la sorra ha tornat o hem de fer alguna acció”, va indicar Martínez.

Forts ruixats

El temporal també va incloure forts ruixats en diversos punts de les comarques gironines. Van ser precipitacions que van caure concentrades en les primeres hores de la tarda. Al Baix Empordà es van superar els 15 litres per metre quadrat (en concret, 15,1 a Castell-Platja d'Aro); en diversos observatoris del Gironès, com ara Cassà de la Selva i Fornells de la Selva, es van registrar més de 12 litres per metre quadrat, i a Vilobí d'Onyar, a la Selva, hi va ploure més de 8 litres per metre quadrat.

Activitats suspeses

Les activitats extraescolars a l'exterior es van suspendre ahir per ordre del Departament d'Ensenyament per evitar riscos als alumnes pel fort vent que bufava.

Informació elaborada per Jordi Gonzalo, Òscar Pinilla i Esteve Carrera.

LA FRASE

Quan s'acosti la temporada, haurem d'estar atents per veure si la sorra ha tornat o bé hem d'actuar
Jordi Martínez
regidor de territori de lloret
115
km/h
és la velocitat de les ratxes de vent més fortes recollides ahir pels serveis meteorològics a Portbou.
15,1
litres per metre quadrat
es van registrar ahir a Castell-Platja d'Aro.

Enfarinada a cotes baixes de la muntanya gironina

Jordi Casas

La nevada feble que, en les últimes hores de diumenge passat i les primeres d'ahir, va caure a les comarques de la Cerdanya i el Ripollès va enfarinar alguns municipis de cotes baixes com ara Vallfogona de Ripollès i Puigcerdà, i alguns pobles de la vall de Ribes, on no és tan habitual veure nevar com en altres pobles situats a més altura.

La neu va començar a caure a l'entorn de la isoterma dels 700 metres i va anar pujant fins als 900 i els 1.000 metres. A les zones més altes, es van registrar gruixos d'una mitjana de 10 centímetres i, en alguns casos, fins i tot més. Això va fer que la neu a les estacions d'esquí alpí fos encara de l'anomenada qualitat pols, la millor de totes. A la Garrotxa, es veien un xic enfarinats els cims més alts.

Tot i la nevada i la baixada de temperatures, no es van registrar incidents a la xarxa de carreteres, ni a la ferroviària ni als serveis. Només es va haver de circular amb cadenes per passar per la collada de Toses, a l'eix Pirinenc i a la part superior de la pista entre Toses i la Collada. A l'hora de tancar aquesta edició, però, continuava tallada la carretera secundària BV-4031, en concret els 14,5 quilòmetres entre Castellar de n'Hug i la Molina (Alp).

Les precipitacions en forma d'aigua van acumular quantitats que van anar des dels onze litres de Ripoll i Sant Joan de les Abadesses fins als poc més de dos de Molló, per citar alguns exemples del Ripollès. A la Cerdanya, les quantitats de pluja també van ser molt minses, com ara els tres litres per metre quadrat de Puigcerdà i els pobles de la rodalia.

Alerta pel vent

Es manté el pla Procicat pel vent a les comarques del nord

A l'Alt Empordà, un dels punts on el vent va bufar ahir amb més força va ser Portbou: els serveis d'observació meteorològica van registrar ahir en aquest punt ratxes de fins a 115 km per hora. Amb tot, a l'hora que es tancava aquesta edició, l'alcalde del municipi, Josep Maria Sales, explicava que no s'havia de lamentar cap incident i qualificava el vent que havien tingut ahir de “normal”. Ahir, al final de la tarda, aquest vent de ponent estava girant a tramuntana i els serveis de meteorologia anunciaven vent per a la nit passada i al llarg del dia d'avui, amb ratxes de fins a 90 km per hora, que es podrien superar a les cotes més altes.

Protecció Civil mantenia per avui l'alerta del pla Procicat per forts vents, de component nord i oest, al Pirineu i Prepirineu, amb probabilitat de superar el llindar dels 90 km per hora a tot territori. A la demarcació, les comarques més exposades a aquest avís de fort vent són les del nord, l'Alt Empordà, la Garrotxa, el Ripollès i la Cerdanya, considerades en situació de “perill moderat”.

Emergències

Els bombers només fan dues sortides, a Forallac i Girona

Tot i la força del vent i la pluja que es van registrar ahir a bona part de les poblacions de les comarques gironines, els Bombers de la Generalitat van haver de fer tan sols dues sortides d'emergència. La primera de les quals es va produir al Baix Empordà, concretament a Forallac, al quilòmetre 4 de la carretera C-66. Una trucada al 112 pels volts de les dotze del migdia avisava que les branques d'un arbre estaven a punt de tombar un cablejat elèctric. S'hi van desplaçar dues dotacions dels Bombers de la Generalitat, que van comprovar que les branques no suposaven cap perill, i van donar la sortida per tancada. Posteriorment, a tres quarts de cinc de la tarda, la intensa pluja i la pedra que van caure a Girona van escapçar una part d'una façana a la zona de l'escola Vedruna, a la ronda Sant Antoni Maria Claret. Mentre els Bombers de la Generalitat treballaven en el servei d'escapçar part de la paret, la policia local de Girona va haver de tallar el trànsit en una hora en què molts alumnes surten d'escola.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona