Medi ambient

MEDI AMBIENT

L'oposició al parc eòlic de Ventalló manté el litigi

Tot i que admeten que el projecte avui no sembla viable, volen tombar la tramitació perquè no es faci en el futur

El recurs contenciós de la plataforma Salvem el Terraprim i dels ajuntaments de Ventalló, Viladamat, Bellcaire d'Empordà, l'Armentera i la Tallada contra el parc eòlic projectat a la zona prossegueix el seu curs. Els opositors van impugnar la tramitació l'any passat, després que des del Departament d'Empresa i Ocupació de la Generalitat es desestimessin dos recursos d'alçada per silenci administratiu. El regidor de Medi Ambient de Viladamat, Xavi Carreras, lamentava encara ahir “el tracte rebut de l'administració catalana i el menyspreu a l'opinió de cinc administracions locals”.

Entre els arguments legals per tombar l'autorització ambiental, el recurs qüestiona els estudis de rendiment eòlic de la instal·lació –sobre amidaments de vent fets a la serra de Colera–, la falta d'emplaçaments alternatius per al parc i la seva planificació entremig de les zones protegides dels Aiguamolls de l'Empordà, el Montgrí i les desembocadures dels rius Ter i Fluvià, amb riscos d'impacte sobre les aus migratòries que fan estada a les zones humides.

Avui, poc viable

Malgrat això, tant Carreras com l'alcalde de Ventalló, Joan Albert, admeten que ara sembla poc probable que els promotors del projecte –l'empresa Enel Green– el vulguin tirar endavant, ja que es va planificar en un escenari de subvencions a les energies renovables, que les retallades del govern estatal del PP van acabar retirant. Però aposten per fer-lo avortar perquè no es pugui recuperar en el futur.

LA XIFRA

10
aerogeneradors
amb una potència unitària de 2 MW i 68 metres d'altura preveia instal·lar Enel Green al parc.

Projectes disseminats pel litoral

L'empresa Enel Green aspirava a implantar diversos parcs eòlics de petites dimensions escampats per les comarques gironines. A més del de Ventalló i Viladamat, de 10 molins i amb una potencia total de 20 MW, n'havien projectat d'altres, per exemple, a la façana litoral de les Gavarres, a dalt del puig Cargol de Calonge –fins on va arribar el darrer incendi forestal del massís– i a Santa Cristina d'Aro. Els dos consistoris s'hi van oposar, però no n'han tingut més notícies. A Viladamat, l'alcalde també revela que l'empresa no ha respost els requeriments municipals de documentació, de manera que “l'expedient ha caducat”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona