Polèmica pel futur d'un «oasi»

L'ampliació del port de Coma-ruga ha fet que el govern estatal obri un debat sobre el futur de la Reserva Marina de Masia Blanca. Els implicats es divideixen entre la por de perdre l'espai i la preocupació pels efectes del port

Masia Blanca és, des de l'any 2000, l'única reserva marina que el Ministeri de Medi Ambient ha reconegut a tota la costa catalana. Aquest espai, situat a Coma-ruga (el Vendrell) i conegut popularment com el Roquissar, s'ha situat en les darreres setmanes a l'ull de l'huracà després que algunes veus hagin mostrat els seus temors sobre la continuïtat de la protecció d'aquest «oasi» enmig del maltractat litoral mediterrani.

L'espurna que ha fet saltar les alarmes ha estat la decisió del Ministeri de Medi Ambient d'obrir «un període de reflexió» per estudiar el possible impacte de l'ampliació del port de Coma-ruga, prevista pel pla de ports de la Generalitat, i si la reserva serà viable en aquest context. La proposta no ha agradat a alguns, que hi veuen la possibilitat que Masia Blanca deixi d'existir com a reserva. De moment, l'Estat ha ajornat de manera indefinida la primera reunió sobre aquest tema, però el debat social continua.

Por que desaparegui

Un dels actors que més sospiten de les intencions de l'Estat és l'entitat que va promoure la creació de la Reserva Marina de Masia Blanca, l'associació submarinista Sotavent. Per ells, l'anunci del govern estatal s'interpreta com la voluntat d'eliminar la inversió que anualment hi fa per mantenir l'espai. Tot i que el ministeri ha desmentit que s'hagi pres ja aquesta decisió, a Sotavent es mostren dubtosos sobre el futur que espera a la reserva. «Caldrà saber quina és la nova figura que hi vol aplicar l'Estat o si seria més convenient que hi entri a gestionar-la la Generalitat», va explicar el president de l'associació, Pere López. Per l'entitat, l'ampliació del port no ha de perjudicar Masia Blanca. «El port és una excusa. A més, l'ampliació serà molt més respectuosa amb el medi ambient que el port actual, que ja ha quedat obsolet», va dir López.

A la Confraria de Pescadors de Torredembarra, que són els que majoritàriament treballen a la zona, també temen que l'any vinent ja no hi hagi pressupost del ministeri per mantenir la vigilància. «No ho entenem just ara que, després d'anys de fer un sacrifici, hem començat a notar els beneficis», va explicar el secretari de la confraria, Eduardo Rovira. «Seria més lògic que s'esperessin a veure els efectes de les obres abans de prendre una decisió», hi va afegir.

Les coses es veuen d'una manera molt diferent a l'entitat ecologista L'Escurçó, que des del 2001 és qui s'encarrega de la vigilància de la reserva. «Com a vigilants, estem d'acord amb la decisió del ministeri, i estem preparats tant si es decideix que continuï la reserva com si no», va explicar el president, Joan Manel Olivella. Al marge de la seva feina a Masia Blanca, l'entitat defensa que «l'ampliació del port tindrà segur un efecte directe o indirecte» sobre la reserva. «Cap dels actors implicats, excepte el ministeri, s'està preocupant per l'interès general, i tothom està lluitant pels seus interessos», va criticar Olivella.

Altres administracions

En la polèmica també s'hi veuen involucrades dues administracions més: la Generalitat i l'Ajuntament del Vendrell. El govern català, que té competències sobre el port però no a la reserva, defensa que el projecte d'ampliació encara no està aprovat i que tots els informes indiquen que serà compatible amb la reserva. De fet, segons fonts del Departament de Política Territorial i Obres Públiques, el port actual ja afecta l'àrea d'influència de Masia Blanca.

El consistori vendrellenc, per la seva banda, recorda que encara no s'ha pres cap decisió oficialment, però defensa la continuïtat de Masia Blanca per factors tant ambientals com turístics.

L'Escurçó vol ampliar-la a Creixell

Al marge del debat sobre la relació entre Masia Blanca i l'ampliació del port de Coma-ruga, l'entitat ecologista L'Escurçó defensa la necessitat que la reserva marina s'ampliï. Així, ara fa un any l'agrupació va presentar al Ministeri de Medi Ambient una petició formal d'estendre la figura de protecció ambiental a part de la costa de Creixell, per tal de crear així «una macroreserva a banda i banda del port de Roda de Berà».

Per la seva banda, l'associació Sotavent també té en marxa altres reivindicacions sobre el futur de la reserva. Així, volen que es prohibeixi de manera definitiva la pesca a tota l'extensió marítima protegida (ara en part de la reserva només està prohibida gràcies a una moratòria que es renova cada any), que s'hi permeti el submarinisme i que s'incrementi la vigilància a les nits.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona