Medi ambient

Clam institucional perquè es desmantelle el Castor

Espadaler i els alcaldes de l'Ebre passen de la preocupació a la indignació per la falta de lleialtat de l'Estat

L'informe de l'Instituto Geológico Nacional també relaciona el magatzem amb els sismes

La Generalitat i els ajuntaments de les Terres de l'Ebre uneixen esforços per reclamar al Ministeri d'Indústria el tancament definitiu del magatzem de gas Castor. “Hem passat de la preocupació a la indignació per l'actitud deslleial d'Indústria, que, tot i els requeriments d'informació que hem fet, ens ha ocultat els informes”, va manifestar el conseller d'Interior, Ramon Espadaler, que ahir es va reunir amb els alcaldes de l'Ebre a la delegació del govern a Tortosa. Una reunió que va ser breu per la unitat de criteri; tant el govern com els ajuntaments d'Alcanar, la Ràpita, Ulldecona, Sant Jaume d'Enveja, Deltebre, Amposta i Tortosa coincideixen que els informes tècnics ja han demostrat allò que intuïen i que l'única solució és desmantellar el Castor. “Vam mantenir-nos units durant la crisi sísmica i ara ens hi mantindrem per demanar allò que és un clam entre la ciutadania: el tancament del Castor”, va dir Espadaler.

Tot i que fins ara Indústria no ha respost a les peticions d'informació efectuades per la conselleria d'Interior, Espadaler va dir que insistiran perquè els remetin els informes de l'Instituto Geográfico Nacional i l'Instituto Geológico Nacional, així com els que s'han encarregat a experts internacionals de la Universitat de Stanford i de l'Institut Tecnològic de Massachusetts. “Esperem un canvi d'actitud”, va assenyalar el conseller.

Pel que fa a la petició de l'Ajuntament d'Alcanar que no s'indemnitze la promotora del magatzem de gas, Escal UGS, pel fet d'haver tingut una actuació negligent, el titular d'Interior es va limitar a dir: “La prioritat és que tanque el Castor, ja ens posicionarem quan sigui el moment.” En el cas que la fiscalia de Castelló presente una querella per delicte mediambiental contra Escal UGS i per prevaricació ambiental contra la secretària d'estat de Canvi Climàtic (2009), la Generalitat considerarà personar-se com a part afectada.

L'alcalde d'Alcanar, Alfons Montserrat, va valorar ahir positivament la reunió amb el govern i va reiterar la petició que s'ature l'activitat al Castor. “L'informe de l'Instituto Geológico sembla que posa de manifest que hi ha falles no cartografiades i això ens genera més incertesa”, va dir Montserrat. Aquest informe constata també la relació entre la injecció de gas i els terratrèmols, i conclou que com més volum d'injecció de gas, més s'incrementa la pressió i la tensió passa a la falla, per la qual cosa es produeix un trencament. “S'ha de prendre nota del que ha passat i fer els estudis abans de posar en marxa una instal·lació d'aquest tipus, en lloc de fer-ho després”, va afirmar l'alcalde, que lamenta que els estudis arriben als mitjans de comunicació i no a les institucions.

LA FRASE

Reclamem el tancament definitiu del Castor perquè s'ha demostrat allò que ja intuïem
Ramon Espadaler
CONSELLER D'INTERIOR

Els alcaldes reclamen informació

Abans de la reunió amb el conseller Espadaler, els alcaldes ebrencs més afectats pel Castor es van reunir a Benicarló amb l'alcalde d'aquest municipi del Baix Maestrat, una trobada en què també havien estat convidats els batlles de Vinaròs i Peníscola, però finalment no van participar-hi. Els sis municipis formen un front institucional, però Vinaròs no va voler participar en la trobada perquè considera que la seua posició de rebuig del Castor si no es garanteix la seguretat ja és prou clara, mentre que Peníscola va adduir problemes d'agenda. Els assistents a la trobada van acordar reclamar al Ministeri d'Indústria tots els informes relatius a les causes dels terratrèmols que van afectar la zona els mesos de setembre i octubre del 2013. “No importen els colors polítics de cada ajuntament, sinó que el més important és estar units i treballar pel benestar dels habitants”, exposen en un comunicat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona