Medi ambient

La sèquia Monar passa a ser de Salt, Girona i Bescanó

Un acord de cessió permetrà que els tres consistoris assumeixin la titularitat que tenia l'empresa Sala i Bertran

La sèquia Monar passarà a ser de titularitat dels ajuntaments de Girona, Salt i Bescanó. Això ho farà possible un acord dels tres consistoris amb l'empresa Sala i Bertran, que cedirà de manera gratuïta la titularitat d'aquest curs fluvial.

L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, el de Salt, Jaume Torramadé, i el de Bescanó, Xavier Soy, van presentar de manera conjunta aquest acord perquè la sèquia Monar sigui bé de domini públic. Puigdemont va subratllar que amb aquesta transferència de la gestió als consistoris garantiran “aigua fins al riu Onyar”. L'alcalde de la capital va qualificar de “gran transcendència” la cessió per part de l'empresa i va reivindicar que la sèquia sempre ha funcionat “com a cordó umbilical” que uneix “com a eix de vida per banda natural, banda econòmica i banda humana”.

L'alcalde de Bescanó va posar en relleu que l'acord “permetrà tenir una més bona gestió i planificació amb les reparacions i consolidacions que calguin”. Soy considera que pel municipi “s'obre un potencial turístic i visitable a tocar de la via verda”. Per la seva banda, Jaume Torramadé va assenyalar que Salt “és el municipi amb més tram de sèquia” i va destacar que la història del municipi “és intrínseca a la sèquia Monar i a la història més recent amb les fàbriques Gassol, Mulleras i Coma Cros”. Els tres municipis consideren que el pas a titularitat pública normalitza una situació i servirà per garantir un bon manteniment.

Ajuts de la UE

Un altre fet destacat pels tres alcaldes és que el pas a titularitat pública de la sèquia Monar “és el pas imprescindible” perquè es pugui anar a Europa a “demanar ajuts” per executar projectes que ajudin en la conservació amb el repte de “vestir un relat i interpretació, així com de recuperació del patrimoni amb un vessant cultural potent”. Els alcaldes van garantir el compromís perquè els regants mantinguin els seus drets, ja que l'aigua de la Monar rega les hortes de Salt i Girona.

El rec Comtal, documentat des del segle XI

La sèquia Monar era coneguda històricament amb el nom de rec Comtal. Aquesta traça fluvial surt del Ter a Bescanó, passa per Salt i per Santa Eugènia, a Girona, on cobert acaba arribant al riu Onyar. Documentat al segle XI, va ser vital per a la producció agrària dels camps més propers, però a partir del XVII és cabdal per a la industrialització. La Gassol, la Coma Cros, la Marfà o la Grober eren algunes de les fàbriques que usaven la força de l'aigua per generar energia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona