Medi ambient

La fiscalia sol·licita l'absolució per als anti-MAT que van tallar Jaume I

El primer judici per una acció contra la línia se celebra sense que “s'acrediti” que s'hi cometés cap falta

La defensa celebra el precedent que suposa

Els activistes contraris a la línia de molt alta tensió (MAT) no van cometre cap falta quan el 6 de març van fer una acció de protesta a la gran via de Jaume I de Girona –dues veïnes de Fellines van encadenar-se un braç a un bidó ple de ciment al mig de la via–, cosa que va obligar a tallar el trànsit d'una de les artèries principals de la ciutat durant unes quatre hores. Els fets van arribar ahir a judici –el primer que se celebra per accions contra la MAT–, amb tres imputats al banc dels acusats: les dues veïnes que es van embidonar i l'home que va llogar la furgoneta amb què es van portar els bidons. S'enfrontaven a possibles multes per faltes de desobediència a l'autoritat i pertorbació de l'ordre públic. Al final del judici, però, la fiscalia en va demanar l'absolució perquè “no queda acreditat” que els fets fossin “constitutius de cap de les dues faltes”. Durant les declaracions tant dels acusats com de dos dels mossos encarregats del dispositiu d'aquell dia, va quedar clar que en cap moment els agents els van demanar a les dues activistes embidonades que desallotgessin la via i que les úniques ordres que els van donar –demanar-los el DNI per identificar-les i que verifiquessin que les dades eren correctes– les van obeir. Els agents, que van dir que l'acció d'instal·lar els bidons havia estat tant ràpida que no havien tingut temps d'impedir-la, van remarcar l'entesa amb el centenar de manifestants que acompanyava les activistes a la Gran Via, amb qui es va pactar que es posessin a un lateral per no entorpir els bombers. Pel que fa a l'home que va llogar la furgoneta, va declarar que ell no en va ser el conductor ni va descarregar els bidons, tot i que sí va participar en la protesta. La fiscalia va concloure que no havia intervingut directament en els fets.

L'advocat de la defensa, Benet Salellas, va lamentar que s'hagués arribat a judici perquè “el que s'ha sentit a la sala ja es podia deduir de l'atestat” i va considerar que “hi ha filtres que no han funcionat”. Salellas, però, va celebrar el precedent que suposa que en un jutjat es digui que actes de protesta “tan respectuosos” no són constitutius de cap falta i, per tant, no són castigables.

LA FRASE

Està molt bé que en un jutjat es digui que actes respectuosos com aquests no són castigables
Benet Salellas
advocat de la defensa

LA DATA

06.03.14
És el dia
en què dues dones es van ‘embidonar' davant de la Subdelegació, on es feien les últimes expropiacions.

LA XIFRA

3
imputats
per faltes van anar ahir a judici: les dues veïnes que es van ‘embidonar' i l'home que va llogar la furgoneta.

“Ho vaig fer pels nostres fills”

Una trentena de persones van acompanyar ahir els tres imputats als jutjats de Girona. Abans de la vista, el col·lectiu contrari a la MAT va fer una roda de premsa per exigir l'absolució per “una acció de legítima desobediència” i una de les imputades, Maria Pilar Vila, va explicar perquè es va embidonar: “Estic molt preocupada per la salut dels habitants de Fellines, sobretot pels nostres fills.” Va assegurar que no s'hi compleixen la distància de seguretat –“hi ha torres a 280 metres del poble i a casa de la meva germana la línia passa a 65 metres”– i que això pot fer “que agafin leucèmia, tumors cerebrals...”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona