Medi ambient

Els incendis de l'Empordà revifen la producció local

Els diners de les campanyes solidàries #FocEmpordà i Foc al Cor ajuden a recuperar conreus i pastures

S'obre una web per promoure productes de proximitat per gestionar millor el territori

El gran incendi que fa dos anys va cremar 13.000 hectàrees de terreny a l'Alt Empordà i la solidaritat que va despertar ha servit per reactivar la producció local a la zona. El Consell Comarcal i Salvem l'Empordà van fer ahir balanç de les campanyes solidaries #FocEmpordà i Foc al Cor, de les quals se'n va fer una lectura positiva. Ho van fer en el marc de les jornades organitzades amb l'objectiu de treballar qüestions de prevenció i que segueixi viva la memòria del desastre que va provocar aquell foc.

Els diners recollits en les campanyes solidàries han servit, en part, per recuperar conreus, pastures i negocis de productes de proximitat, coneguts com a quilòmetre zero. L'objectiu és fer una gestió més sostenible del territori amb la recuperació dels usos tradicionals, i evitar les grans extensions de bosc que agreugen els incendis forestals. La meitat dels més 80.000 euros aconseguits amb la campanya #FocEmpordà s'han destinat a la creació de vuit olivars i cinc pastures. I pel que fa al Foc al Cor, amb els més de 13.000 euros recollits, s'han finançat nou iniciatives de productors locals o turístiques.

Una de les iniciatives que s'ha tirat endavant amb els diners arribats de la solidaritat ha estat la posada en marxa d'una pàgina web on es promou el producte de proximitat. La cap de l'àrea de Medi Ambient del Consell Comarcal, Helena Valent, va explicar en aquest sentit: “Una de les actuacions de la campanya #FocEmpordà era intentar incentivar el consum del producte que s'està cultivant aquí. La gent està fent un esforç per gestionar el territori i el consum d'aquest producte podria fer que moltes més persones es dediquessin a aquesta gestió del territori, a base d'elaboració de productes.” Des del Consell també es recalca que la solidaritat ha servit perquè molta gent s'ha adonat que la gestió del bosc depèn de tots, no només dels propietaris forestals. “De vegades depèn només de comprar un producte”, deia la tècnica comarcal. Per Helena Valent, de fet, aquesta pot ser una via per mantenir viva la solidaritat després de l'allau d'ajudes que van arribar quan es va declarar el foc. Valent fa una crida a “menjar productes de casa per ajudar el territori”.

El Consell Comarcal fa una valoració “positiva” i considera que “els diners han estat ben invertits”. Amb els diners de la campanya #FocEmpordà també s'ha fet neteja de bosc, feina de sensibilització a les escoles, suport a les ADF, entre d'altres projectes.

Alerta per l'aniversari

El tancament ahir de les jornades Eines per a la prevenció d'incendis va coincidir el dia que es complien dos anys del gran foc, que va destrossar bona part del territori i va acabar amb quatre persones mortes. Precisament, ahir Protecció Civil de la Generalitatva activar la prealerta del pla especial d'emergències per incendis forestals Infocat davant de l'elevat risc d'incendi a diverses comarques catalanes, entre elles l'Alt Empordà. El risc es considerava ahir de molt alt per les altes temperatures, però sobretot pel vent de tramuntana.

LA DATA

22.07.12
S'iniciava
un dels focs més importants dels últims 25 anys a l'Alt Empordà. Van cremar 13.000 hectàrees.

LES XIFRES

9
iniciatives
s'han finançat amb els diners del micromecenatge d'Iaeden-Salvem l'Empordà.
13
projectes
de recuperació d'olivars i pastures s'han tirat endavant amb la campanya #FocEmpordà.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona