Medi ambient

Recuperar espais oberts del paisatge per prevenir

Un estudi cartografia les àrees de l'Albera on la recuperació de conreus i pastures permetria una economia sostenible i alhora la prevenció d'incendis

Fins als anys cinquanta no hi havia grans incendis a l'Albera, perquè l'activitat humana i la diversitat del paisatge feien una funció involuntària de prevenció d'incendis. Allà on avui només veiem bosc, les zones de conreu i pastures feien aquesta funció.

Aquesta és la base de l'estudi elaborat per Josep Rost, investigador i professor a la Universitat de Vic, i Emma Soy Massoni, investigadora a la UdG, titulat Identificació d'àrees prioritàries per al manteniment i recuperació d'espais oberts a l'Alt Empordà. “Les feixes que van quedar a la vista després dels incendis del 2012 són la imatge perfecta del que eren aquests espais oberts, els pins han cremat i queden les feixes”, diu Josep Rost.

Recuperar aquestes activitats no només tindria una funció de prevenció d'incendis, sinó que es tracta també d'impulsar activitats econòmiques sostenibles, en àmplies àrees que s'han anat despoblant al llarg dels anys.

L'estudi analitza i cartografia on es concentren les zones més o menys aptes de l'Alt Empordà per a aquesta recuperació, en funció del terrenys, el pendent i l'accessibilitat de la zona. Pel que fa als conreus, es destaquen zones propícies als sectors de la Jonquera, Agullana, Darnius, Capmany, i també entre Colera i Llançà.

A grans trets, les àrees per a possibles pastures –més extenses– s'inicien entre el coll de Panissars i la Jonquera, a banda i banda de l'eix d'infraestructures, els municipis citats anteriorment afegint-hi Cantallops i fins a àrees del coll de Banyuls. També s'observen grans zones dins el cap de Creus, entre Perafita i el Pení, sobre el mas Ventós i Santa Helena i entorn de la carretera que porta a la Vall de Santa Creu, entre altres indrets. L'estudi, que ha estat premiat en la convocatòria Foc al Cor de la Iaeden Salvem l'Empordà, té el mèrit de situar i de cartografiar els llocs on es poden fer aquestes actuacions. La seva concreció, però, queda pendent de noves polítiques agrícoles i d'ocupació del territori que caldrà definir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona