Medi ambient

Restricció d'aigua a la Terra Alta per les algues al pantà

Camions cisterna subministren 600 m³ d'aigua diaris a Vilalba, Batea i la Pobla, fins que no es confirmi la salubritat de l'embassament de Riba-roja

A Batea tanquen la piscina i altres serveis

Protecció Civil va demanar ahir als tres pobles que des de dilluns han de rebre aigua potable en camions cisterna, per la contaminació d'algues al pantà de Riba-roja, que restringeixin el consum d'aigua “en activitats prescindibles” fins que no es normalitzi la situació. La Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) i l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) preveuen tenir avui a la tarda els resultats definitius de les anàlisis, que han de determinar si les toxines provocades per la gran acumulació d'algues en procés de fermentació que es van detectar diumenge a la nit a l'embassament riberenc són perjudicials per a la salut de la població.

Protecció Civil va demanar als habitants de Batea, Vilalba dels Arcs i la Pobla de Massaluca (a la Terra Alta) que facin un “ús racional” de l'aigua i evitin rentar el cotxe, regar els jardins i omplir les piscines durant la restricció d'aigua. També recomana que ningú no es banyi ni pesqui a les zones del pantà on hi ha les algues fins que no se'n determini la seva tipologia i la possible afectació.

Els mateixos ajuntaments van fer bans per avisar la població de les restriccions i van decidir tancar alguns serveis com a mesura d'estalvi d'aigua. A Batea, va quedar clausurada la piscina municipal i els rentadors de cotxes, i també van deixar de rajar fonts. “Esperem que puguem tenir prou subministrament. Amb les condicions actuals, podríem aguantar dos o tres dies més”, va indicar Joaquim Paladella, alcalde de Batea, que confia que aquest dimecres a la tarda, quan se sàpiguen els resultats de l'estudi de les algues, ja es pugui restablir la situació.

Els tres pobles, que sumen una població d'unes 3.000 persones, capten l'aigua en un únic punt del pantà, que és el que va quedar més afectat per l'acumulació de les algues. El subministrament alternatiu es va iniciar dilluns a la tarda amb camions cisterna que s'omplen a la planta potabilitzadora que el Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT) té a l'Ampolla. L'abastiment és d'uns 600 metres cúbics diaris d'aigua, que segons va explicar el delegat del govern a les Terres de l'Ebre, Xavier Pallarès, és el consum habitual dels tres municipis. Amb aquesta aportació dels camions cisterna es garanteix l'aigua per al consum de boca i l'ús domèstic, i també per a les granges i les explotacions agràries que hi ha a la zona.

Neteja de les algues

Al llarg de tot el dia d'ahir tècnics de l'Institut pel Desenvolupament de les Comarques de l'Ebre (Idece), juntament amb la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre, Endesa i l'ACA, van dur a terme les tasques de neteja de les restes de les algues acumulades a l'embassament de Riba-roja.

LA XIFRA

600
metres cúbics
d'aigua diaris abasteixen els tres pobles de la Terra Alta afectats per la contaminació del pantà.

LA FRASE

Amb les condicions actuals d'abastiment d'aigua podríem aguantar dos o tres dies més
Joaquim Paladella
ALCALDE DE BATEA


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona