Medi ambient

La vespa asiàtica s'estén per tot el territori gironí

Se n'han trobat exemplars a gairebé totes les comarques gironines i els experts temen que ja n'hi hagi a les barcelonines

Ara per ara, no es pot frenar l'avanç d'aquestes depredadores

La vespa asiàtica s'ha estès per les comarques gironines. Segons informa l'ACN, els apicultors gironins ja han localitzat exemplars d'aquesta espècie invasora a l'Alt Empordà, el Ripollès, la Garrotxa, el Pla de l'Estany i el Gironès. A més, des d'Apicultors Gironins Associats asseguren que les vespes podrien haver arribat fins a les comarques barcelonines d'Osona i el Bages. Una ràpida expansió que fa perillar el futur dels apicultors gironins aficionats, el 75% dels membres de l'entitat, ja que la presència d'aquests insectes pot significar la pèrdua de ruscos sencers.

Des de principi d'estiu, Apicultors Gironins Associats ha instal·lat cinc estacions de control arreu de les comarques gironines per seguir i avaluar els moviments i l'expansió de la vespa asiàtica. Les estacions es mantindran fins a final d'any i, de moment, ja s'han capturat 25 exemplars mitjançant aquest sistema, en què col·laboren els Agents Rurals. En concret, s'han trobat exemplars a l'Alt Empordà, el Ripollès, la Garrotxa, el Pla de l'Estany i el Gironès.

El secretari d'Apicultors Gironins Associats, Carles López, és l'encarregat de vigilar, controlar i analitzar els resultats. “A cada punt hi ha trampes diferents amb líquids atraients diferents. D'aquesta manera podem valorar quina trampa és la més efectiva o quin líquid atreu més vespes”, assenyala. Cada quinze dies revisa les trampes, contrasta les captures –tant de vespes com d'altres insectes– i canvia els líquids perquè no perdin efectivitat.

Les cinc estacions de seguiment s'han col·locat en punts estratègics com ara Tortellà, Olot, Santa Coloma de Farners, Canet d'Adri i Banyoles. “D'aquesta manera fem un cercle que envolta la zona de Rocacorba i Santa Pau, seguint els rius Ter i Fluvià, ja que creiem que les vespes segueixen el curs d'aquests dos rius”, comenta el secretari. Fins ara, el punt on s'han capturat més exemplars és a la zona d'Olot i Sant Privat d'en Bas. “A les estacions tenim trampes del Departament d'Agricultura, unes altres que s'utilitzen a l'Estat francès i, fins i tot, n'hem muntat algunes de casolanes”, detalla López.

Amb totes aquestes dades, a final d'any, els apicultors elaboraran un informe que presentaran durant una reunió amb responsables dels Agents Rurals i del Departament d'Agricultura de Catalunya. La trobada servirà per valorar la situació i l'expansió de la Vespa velutina i quines són les línies de treball pel 2015.

Les vespes acostumen a posar-se al costat dels ruscos, esperant les abelles. Quan s'acosten a la caixa, les agafen al vol i els tallen el cap. Un abellar d'entre quinze o vint caixes pot desaparèixer totalment si existeixen nius de vespa asiàtica a prop.

LA XIFRA

5
estacions
de control hi ha a les comarques gironines, a Olot, Tortellà, Canet d'Adri, Santa Coloma i Banyoles.

LA FRASE

Les vespes són un problema greu perquè avui dia no hi ha fórmules per eradicar-les
Àngel Noguer
President d'Apicultors Gironins Associats

Un miler d'abelles reines per a nous nuclis

Aquest any, els apicultors esperen tenir unes mil abelles reines per substituir les actuals o crear nous nuclis. Des del gener, no han registrat cap robatori de caixes. L'any passat van ser 112.

Paràsits i fongs que se sumen als exemplars de ‘Vespa velutina'

La principal problemàtica que afronten les abelles és la malaltia provocada per l'àcar paràsit Varroa destructor, contra la qual es lluita des del 1985. També hi ha els abellerols o el fong Nosema apis. Uns paràsits i fongs que se sumen a la llista d'insecticides i productes químics que estan fent minvar el nombre d'abelles. No obstant això, d'aquí a dos o tres anys, és possible que les vespes asiàtiques ja siguin el màxim depredador de les abelles.

Tota la tardor per remuntar la producció de mel, que ara és fluixa

La previsió de mel per aquest any no és gaire bona. Les pluges i les baixes temperatures del juliol i l'agost han provocat que les abelles de la zona de la costa no hagin fet mel. Una situació que contrasta amb la resta de Catalunya, on la producció va bé, sobretot a Tarragona. No obstant això, el sector gironí confia remuntar durant la tardor. Encara no hi ha dades de producció del 2013, però el 2012 es van recollir 380.655 quilos de mel a les comarques gironines.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona